Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: Péntektől nem lehet BKV-jegyet venni a buszsofőröknél

2020. március 12., csütörtök 14:45 | aznap frissítve

Holnaptól nem lehet BKV-jegyet venni a buszsofőröknél – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arra hivatkozva, hogy a korábban meghirdetett elsőajtós felszállás szüneteltetésén kívül a főváros ezzel is csökkenteni kívánja a koronavírus terjedésének kockázatát.

Karácsony Gergely csütörtök délután két főpolgármester-helyettesével, Gy. Németh Erzsébettel és Tüttő Katával a budapesti városházán beszélt a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről. 

Nagyon fontos látni, hogy ez a város most, amikor bajban van, úgy tűnik, megmutatja a legjobb arcát

– mondta Karácsony, aki a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy megköszönte Budapestnek, hogy a szolidáris arcát mutatja, továbbá köszönetet mondott a budapestieknek az együttműködésükért. A főpolgármester a szolidaritás kapcsán külön kiemelte a jegyek vissza nem váltásáért indított kezdeményezést és a Hallgatói Hálózat mozgalmát, amely a nehéz helyzetbe került egyetemisták támogatására jött létre.

Karácsony a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a főváros három alapelv, a központi kormányzattal való együttműködés, a transzparencia és a felelősség elve alapján hoz döntéseket és intézkedik. 

Karácsony szerint a kormány elmúlt időszakban meghozott döntései valószínűleg nem fogják kiállni az idő próbáját.

A főpolgármester ezért azt ígérte, hogy a fővárosi vezetés a kormány által kijelölt mozgástérben a lehető legtovább elmegy majd döntéseiben.

Azt, hogy a budapesti vezetés mindenben a kormány utasításainak és döntéseinek megfelelően, fegyelmezetten kíván eljárni, a két főpolgármester-helyettes is megerősítette. Tüttő Kata ezenkívül azt is elmondta, hogy a közösségi közlekedésre nézve van a BKK-nak saját pandémiaterve, és minden fővárosi intézmény készül arra, hogy a közszolgáltatásokat folyamatosan tudja biztosítani Budapest.

Budapestnek működnie kell, ehhez szükség van tömegközlekedésre

A közösségi közlekedés az egyik legfontosabb közszolgáltatása a fővárosnak – mondta Karácsony. Szerinte a városnak a járványveszély idején is működnie kell, ezért erre készül a főváros, ezért vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek mérsékelik a megfertőződés veszélyeit a BKV járatain.

Azon túl, hogy szüneteltetik az elsőajtós felszállást, illetve holnaptól a járműveken való jegyértékesítést is, a főpolgármester arról is beszélt, hogy a legnagyobb kockázatot Budapesten a közösségi közlekedés, azon belül is a reggeli csúcsforgalom jelenti.

Ezért Karácsony elmondta: a főváros arra kéri a kormányt, hogy valamilyen központi intézkedéssel alakítson ki rugalmasabb munkakezdést. A főpolgármester a budapesti munkáltatóktól pedig azt kérte, hogy ahol csak lehet, éljenek a távmunka, illetve a rugalmas munkaidő lehetőségeivel, hogy ezzel is csökkentsék a munkanap elején és végén kialakuló csúcsforgalmat.

A közösségi közlekedéssel kapcsolatban azt is megígérte Karácsony, hogy a főváros folyamatos tájékoztatást fog nyújtani a BKV járatain, nemcsak a közlekedést érintő hírekről, hanem általánosságban, a vírusfertőzés elleni védekezéssel kapcsolatban is.

Karácsony azt is közölte: a főváros pandémiás protokollt kér a kormánytól a közösségi közlekedésre vonatkozóan.

A főpolgármester a rendkívüli helyzetre hivatkozva a sajtótájékoztatón felfüggesztette a Hír TV-re vonatkozó bojkottját, és a Hír TV munkatársának adott válaszában elmondta: a főváros egyelőre nem tervez járatritkítást vagy járatsűrítést a járványveszély miatt a közösségi közlekedésben, de vizsgálják az utasszám alakulását. Járatsűrítésre a csúcsidőben már nincs lehetőség, épp ezért a budapesti városvezetés azt kéri a kormánytól, hogy egy központi intézkedéssel járuljon hozzá, hogy rugalmasabb munkakezdést lehessen bevezetni.

Kulturális intézmények

A kormány tegnapi döntésével kapcsolatban Karácsony arról beszélt, hogy a főváros nem akar kiskapukat keresni a kulturális intézmények működésének tekintetében:

A szabályokat a lehető legszigorúbban értelmezve a mai naptól kezdve felfüggesztjük az előadásokat minden budapesti színházban, felfüggesztjük az előadásokat minden budapesti fenntartású moziban, és felfüggesztjük a szolgáltatásokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében és a fővárosi fenntartású múzeumokban is

– jelentette be Karácsony.

A járványveszély csökkentése érdekében annak ellenére hozta meg a főváros ezeket a döntéseket, hogy tudatában vannak, mekkora kihívást jelent az egyes intézményeknek az, hogy most be kell zárniuk, mondta a főpolgármester.

Ahogy arról a korábban már beszámoltunk, szerdán megalakult a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF), amelynek első döntéseit a főpolgármester a Facebookon jelentette be. Ezen döntések közé tartozott, hogy a BKK járatain határozatlan időre felfüggesztették az elsőajtós felszállást, illetve hogy a budapesti intézményeket (például a színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat) felkészítették arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok