Index Vakbarát Hírportál

Gulyás: Júniusra tetőzhet a járvány, már most 30-40 ezren váltak munkanélkülivé

2020. március 26., csütörtök 12:08 | aznap frissítve

Miután az Országgyűlés hétfőn nem adta meg a 4/5-ös támogatást annak a javaslatnak a tárgyalására, hogy a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedések 15 nap után is hatályban maradhassanak, a kormánynak megoldást kellett keresni a helyzetre, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online kormányinfón, amelyet Szentkirályi Alexandrával együtt tartott. 

Először azt kellett tisztázni, van-e lehetőség arra, hogy újabb 15 nappal meghosszabbítsák ezeket az intézkedéseket, mondta Gulyás. A veszélyhelyzet jogi szabályozása világos: azt a kormány rendeli el, és a végét is a kormány hirdeti ki. A veszélyhelyzetben hozott intézkedések hatálya viszont csak 15 napig érvényes. Ennek lejárta után az Országgyűlésnek kell meghosszabbítania ezeket az intézkedéseket.

Koronavírus: élő közvetítésünk a kormányinfóról

A kormány elfogadta az Igazságügyi Minisztérium véleményét, hogy az Országgyűlés hatáskörét kiüresítené, ha a kormány újra és újra 15 nappal hosszabbítaná meg ezeket a döntéseket. Az valóban alkotmányosan kifogásolható helyzet lenne, ha a kormány újra és újra kiadná ugyanazokat a rendeleteket – jelentette be Gulyás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezért felül kellett vizsgálniuk, mit és hogyan lehet meghosszabbítani a már kiadott veszélyhelyzeti rendeletekből. A következő döntések születtek:

Jövő héten elfogadhatják a koronavírus törvényt

Hétfőn az országgyűlésben ahhoz nem volt meg a 4/5-ös többség, hogy a házszabálytól eltérve tárgyaljanak a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról. Az előterjesztést sürgősséggel legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház. A  jogszabályt várhatóan a jövő hét elején tárgyalja az Országgyűlés, és kedden szavaz is róla. Az indítvány bizonyos pontjainak elfogadásához kétharmados többség kell.

Gulyás Gergely azután a következőkről beszélt, illetve a sajtó beküldött kérdéseire válaszolt: 

A Kormányinfó és az operatív törzs tájékoztatója percről percre>>>

Az Index szerkesztősége több kérdést is küldött az online kormányinfóra: 

Erre a linkre kattintva láthatja az összes kérdésünket.  

 (Borítókép: Magyarország Kormánya / Facebook)

Rovatok