Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária ősszel még hősnek tartotta ifjabb Rajk Lászlót, akit tegnap lehülyézett

2020. április 30., csütörtök 18:39 | aznap frissítve

Schmidt Mária, mielőtt lehülyézte és lekomcsizta ifjabb Rajk Lászlót, tavaly ősszel még olyan hősnek nevezte őt, aki nélkül „világunkból elvesztek volna a szabadság, az igazságosság és az áldozat fogalmait értelmezhetővé tevő értékek”. Ezt Rajk Judit, a tavaly elhunyt építész özvegye Az emlékbélyegtől a megbélyegzésig címmel írta meg az Élet és Irodalomban csütörtökön.

Rajk Judit azt mondja, nem kíván Schmidt aktuális véleményével foglalkozni, mert az a férje életéhez és emlékéhez is méltatlan lenne. Közzétette ugyanakkor azt az emailt, amiben a kormánybiztos 2019 októberében a rendszerváltás évfordulójára kiadott emlékbélyegek ügyében kereste meg az özvegyet.

Ebben a levélben Schmidt még úgy hivatkozott Rajkra, mint aki kiállásával és áldozatvállalásával járult hozzá a „közös identitásunknak legkellemesebb hagyományainak erősítéséhez”.

Sőt, a levél lezárásfaképp Schmidt még azt is kijelentette az emlékbizottság nevében, hogy büszkék ifj. Rajk Lászlóra.

A Terror Háza Múzeum igazgatója ehhez képest egy tegnap megjelent recenzióban neki esett ifjabb Rajk Lászlónak, többek között azt írta:

Komoly aggályokat vet fel ifjú Rajk László értelmi képességeivel kapcsolatban, hogy képtelen különbséget tenni egy totális kommunista diktatúra gyilkos és emberellenes gyakorlata és egy szabad választásokon elnyert, demokratikus felhatalmazás alapján működő kormányzás között.

Rajk Judit azt mondja, Schmidt Mária blogjának „történészként és emberként is méltatlan stílusa és állításai” megerősítették abban, hogy jól döntött, amikor Schmidtet történészként és kormánybiztosként is álságosnak, számítónak és manipulatívnak érezte, ezért nem hitt neki.

Tavaly márciusban Schmidt Mária kapta azt a feladatot, hogy a rendszerváltás 30. évfordulójára tervezett emlékév feladatait koordinálja. Schmidt ebben a feladatkörében értesítette Rajk Juditot, hogy néhai férje képmása is szerepelni fog egy olyan bélyegsorozaton, amelyet a Magyar Posta bocsát ki a 30. évforduló alkalmából.

Rajk Judit akkor néhai férje nevében tiltakozott a bélyegkiadás ellen, amelyet álságos és hazug döntésnek nevezett, arra hivatkozva, hogy Rajk László az elmúlt évtizedben szakadatlanul kritizálta az új autokrata rezsim történelemhamisító törekvéseit, a hazugságokat, a karaktergyilkosságokat, melyekben az Emlékbizottság jó néhány tagja tevékenyen részt vesz.

Schmidt Mária végül egy Facebook-posztban jelentette be, hogy miután hozzátartozóik tiltakoztak a terv ellen, mégsem szerepelteti a rendszerváltás-évfordulós bélyegíven sem Rajk Lászlót, sem Solt Ottiliát.

Rovatok