Index Vakbarát Hírportál

Maradnak az online misék, a megyéspüspökök maguk dönthetnek vidéken

2020. május 1., péntek 17:46

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés új szakaszába lépett az ország, így Budapesten és Pest megyén kívül vidéken mindenhol lazítanak a kijárási korlátozásokon. Megnyithatnak az üzletek, a kávézók és éttermek teraszai, az idősek bevásárlósávja viszont például megmarad.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az új helyzet miatt megújította korábbi, március 17-i rendelkezéseit: ebben még az állt, nem tartanak nyilvános szentmisét Magyarországon, a templomokban a papok maguk miséznek, a hívek otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba. Az új közleményben arról írnak, hogy az új járványügyi szabályok mellett május 4-től új rendelkezéseket hoznak, pontosabban:

Kivételt képez ez alól az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye,  közleményük alapján a nyilvános szentmisék a Főegyházmegye teljes területén továbbra sem lesznek megtartva, mivel a Budapestre és Pest megyére érvényes kijárási korlátozás a terület legnagyobb részét érinti.

Emellett arra kérik a plébániai és a szerzetesközösségeket, hogy továbbra is tartsák meg folyamatos imáikat a járvány érintettjeiért. A rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire vonatkozik. 

Gyakoroljuk továbbra is a nagylelkűség erényét és különösen is figyeljünk egymásra 

- zárják. A közlemény egészét az Esztergom-Budapesti Főházmegye is megosztotta, a teljes szöveget alább lehet elolvasni:

(Borítókép: Mihályi Miklós plébános misét tart az autójukban ülő híveknek az előszállási Kisboldogasszony-templom előtt 2020. április 26-án. A plébános húsvétvasárnap óta tart autós miséket. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Rovatok