Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó csalódott és aggódik, amiért álhíreket terjesztenek az északi külügyminiszterek

2020. május 11., hétfő 23:20 | aznap frissítve

Szijjártó Péter hétfőre berendelte a Külgazdasági és Külügyminisztériumba az öt észak-európai ország (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország) budapesti nagykövetét, mert szerinte külügyminisztereik álhírt terjesztettek, nem mondtak igazat, amikor levélben biztosították támogatásukról az Európa Tanács (ET) magyar koronavírus-törvény miatt aggódó főtitkárát.

A magyar egy több mint ezer éves nemzet, mely nem kér a szánalmasan képmutató gyámkodásból. 

– írta a miniszter. Most az adott országok külügyminisztereit is megkereste levélben, utóbbi levélben azt írja, hogy

 az európai család egyes országairól szóló álhírek terjesztése csak megoszláshoz vezet és aláássa ezen multilaterális intézmények működését.

Szijjártó aggodalmát és csalódottságát fejezi ki, amiért a miniszterek levelükben "konkrétan hivatkoznak Magyarországra és azokra az intézkedésekre, amelyeket a kormány a koronavírus-járvány leküzdése érdekében hozott." Továbbá sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar koronavírus-törvény szükségességével és arányosságával kapcsolatos biztosítékok, amelyeket különböző fórumokon adtak, nem oszlatták el aggodalmaikat, és a Magyarország ellen intézett "megalapozatlan, politikailag motivált támadásaik" nem szűntek meg.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ez a törvény valójában bővíti az Országgyűlés magyar kormánnyal szembeni előjogait. Nem tartalmaz semmilyen az Országgyűlés tevékenységére vonatkozó korlátozást, továbbra is felügyeletet és kontrollt gyakorol. Továbbá a törvény lehetőséget ad az Országgyűlésnek arra, hogy a felhatalmazást bármikor visszavonja - tette hozzá. "A kormány csak abban az esetben foganatosíthat különleges intézkedéseket, ha azok a járvány alakulásának fényében szükségesek és arányosak az állampolgárok életének, egészségének, biztonságának megvédése és a gazdasági stabilitás érdekében" – szögezte le.

Az Országgyűlés továbbra is ülésezik, és minden intézmény és hatóság folytatja a munkáját – olvasható a levélben. A kormány az utóbbi időben előszeretettel szajkózza, hogy ülésezik a parlament, ugyanis a CNN riportere egy interjúban azt hitte, hogy nem, azóta minden a veszélyhelyezeti intézkedésekkel kapcsolatos kérdést igyekeznek összemosni ezzel.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény értelmében hozott intézkedések csak a veszélyhelyzeti állapot megszűnéséig maradnak érvényben. Az Európai Tanács lényege a nyílt párbeszéd és az együttműködés

- fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy továbbra is készen áll bármilyen felmerülő aggály személyes megvitatására. Szijjártó szerint a magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzanak saját országuk jövőjéről, s azt kérte, ne vonják kétségbe ezen képességüket. 

Rovatok