Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Hétfőtől a felszabadított kórházi ágyak egyharmadát visszaadják

2020. május 15., péntek 11:49 | aznap frissítve

A felszabadított kórházi ágyak egyharmadát visszaadják - az operatív törzs május 15-i tájékoztatója

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kezdte, aki arról beszélt, hogy az adóadminisztráció csökkentésével is segítik a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. Két intézkedést emelt ki:

Újabb 37 magyar embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3417 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Péntekre 6 krónikus beteg hunyt el, összesen 442 áldozata van itthon a koronavírusnak. 1287-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 614 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 46-an vannak lélegeztetőgépen, sorolta a számokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

„Azzal, hogy a korlátozások enyhülnek a vírus még itt van köztünk, ezért fontos, hogy a járványügyi higiénés szabályokat továbbra is betartsuk“ – hangsúlyozta Müller. Lehetővé válik viszont az egészségügyi ellátások bővítése, így hétfőtől újabb ellátásokat vezetnek vissza, amelyekről Kásler Miklós miniszter ma videókonferencián tájékoztatta a kórházak vezetőit:

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy prioritásként kell kezelni a szív- és érrendszeri megbetegedettek ellátását, melyet az Országos Kardiológiai Intézet koordinál.

Müller ma nem nyunyókáról, hanem a lelkielsősegély-szolgálatok világnapjáról tett említést. „Jól tudjuk, hogy tökéletes egészsége senkinek nincs, de amikor a lelki egészségünk meginog, akkor számos esetben segítségre lehet szükségünk.”

Aki most úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, vegye igénybe ezeknek a szolgálatoknak a nyújtó kezét. Nem vagyunk egyedül, csak ezt nem vagyunk képesek mindig átlátni

– mondta Müller, és megköszönte azok munkáját, akik ezekben az időkben is névtelenül nyújtanak segítséget.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pedig arról számolt be, hogy egyre több hatósági házi karanténban lévő személyt tudnak elektromos úton ellenőrizni. Az applikációt eddig 641-en töltötték le, aktívan pedig összesen 551-en használják azt, ami még mindig elenyésző szám ahhoz képest, hogy jelenleg

összesen 10 954 hatósági házi karantén van érvényben. 

A rendőrök az elmúlt 24 órában Budapesten és Pest megyében 445 esetben intézkedtek, ebből 284 esetben figyelmeztetést, 117 esetben helyszíni bírságot, 44 esetben pedig feljelentést tettek. A veszélyhelyzet ideje alatt a rendőrség eddig összesen 50 343 esetben intézkedett szabálysértési ügyekben, mondta Kiss.

Az Index ma is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, ezekre lettünk volna kíváncsiak:

Hiába, mert ma sem kaptunk választ a kérdéseinkre. A további újságírói megkeresésekre azonban így reagáltak:

Rovatok