Index Vakbarát Hírportál

Orbán irodájának falára vetítve üzent a Greenpeace a kormánynak

2020. május 20., szerda 09:51 | aznap frissítve

„A természet soha nem bocsát meg” feliratot vetítette ki a Greenpeace a Karmelita kolostor falára kedd este, közölte a környezetvédelmi szervezet. Azt írták, Ferenc pápa szavaival üzenték a döntéshozóknak: a kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá.

Ennek része a kormány döntése, amellyel visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát, írták.

A Greenpeace azt írta, a biológiai sokféleség világnapjához és egyúttal a magyar természet napjához közeledve azt várja a magyar kormánytól:

A keddi törvénytervezet-visszavonásra az LMP is reagált, azt írták, "megdöbbentő esemény zajlott le kedden a parlamentben. A klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatok tárgyalása szünetében érkezett a hír, hogy a kormány visszavonja saját törvényjavaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. Előremutató és fontos lépés lett volna, de a Fidesz az utolsó pillanatban megfutamodott". 

Az LMP közölte: ezzel a kormány a saját, egyébként is vérszegény "klímavédelmi" tervének első pontjánál megbukott. A párt magyarázatot vár,  hogy miért vonták vissza a törvényjavaslatot.

Az Index küldött kérdéseket a kormányzatnak, amint válasz érkezik, közölni fogjuk.

UPDATE:

Az ITM szerda délután, cikkünk megjelenése után küldött ki sajtóközleményt "A kormány támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését és az ehhez szükséges technológiaváltást" címmel.

Ebben azt írták, hogy a műanyagok kivezetését célzó munka folytatódik, de az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja a betiltásukkal kapcsolatos javaslatot. A kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.  

"A gazdaság újraindításának egymásra épülő intézkedései során figyelembe kell venni, hogy a járványhelyzet hatásai következtében számos hazai iparági vállalkozás szorul segítségre abban, hogy lélegzetvételhez jutva stabilizálja működését" - írják.  

Az ITM szerint a járványhelyzet hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások, iránymutatások, vagy konkrét példák arra, hogy milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek. 

Rovatok