Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Kisgyermekeknek nem szükséges a maszkviselés

2020. május 22., péntek 11:42 | aznap frissítve

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján a katás egyéni vállalkozásokat és a nagyobb vállalkozásokat segítő intézkedésekről beszélt. Mint mondta:

37 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a pénteki adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elhunyt újabb három idős krónikus beteg, ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 1615 FŐRE CSÖKKENT.

Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 48  százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada,

483 FŐ IGÉNYEL KÓRHÁZI KEZELÉST, KÖZÜLÜK 23-AN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

Magyarországon a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma kerekítve 38 fő, de földrajzilag nagyon eltérőek az arányok. Budapesten ez a szám 100, Zala megyében 90, Fejér megyében 87, Komárom-Esztergomban 74, Pest megyében pedig 40. 

Müller Cecília: Kisgyermekeknek nem szükséges a maszkviselés - az operatív törzs május 22-i tájékoztatója

Halálesetből 100 ezer főre 5 fő jut, ez kedvező európai járványügyi adatnak mutatkozik, mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos azt is hangsúlyozta, hogy leginkább az idős populációt érinti a fertőzés és az elhalálozás, hatvan év felett 100 ezer emberre 448 haláleset jut.

Csökken az új igazolt fertőzöttek száma, a járványgörbe pedig továbbra is lefelé mutat, ezért Müller bízik abban, hogy az első hullám vége felé járunk.

Az elmúlt 24 órában regisztrált 37 fertőzött közül 5 fő az Óhegy utcai idősek otthonából, 2 fő a Pesti úti otthonból, 2 fő a seregélyesi otthonból származik. A többi napi fertőzött nem zárt közösségből származik. 

A tisztifőorvos beszélt arról, is, hogy Magyarország is megkezdte a koronavírus-vakcina fejlesztését. A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával kötött megállapodást.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy Ausztriából bárki bejöhet Magyarországra, akinek négy napnál nem régebbi koronavírustesztje van. Ezekre a személyekre nem vonatkozik a kötelező házi karantén sem. 

Összesen negyvenkilenc 14 év alatti gyermeknél mutatták ki a koronavírust, 0 és 1 éves kor között négy, 1 és 2 éves kor között nyolc, 3 és 5 éves kor között hét,  6 és 9 éves kor között kilenc, tíz és tizennégy éves kor között 24 fertőzötett regisztráltak eddig

– válaszolta az Index kérdésére Müller Cecília. 

A járvány kezdete óta 521 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív, mondta Müller újságírói kérdésre válaszolva. Azt is hozzátette, hogy ezek közül 254 eset tekinthető aktívnak, ami az összes eset 14 százaléka. 266 olyan egészségügyi dolgozót tartanak nyilván, aki meggyógyult a betegségből. 

A médiamegkeresésekre adott válaszok:

Az Index pénteken ezeket a kérdéseket küldte el a törzsnek:

Rovatok