Index Vakbarát Hírportál

A kórházi gyógyszerészek és gyógytornászok mégis kapnak egyszeri pluszjuttatást

2020. június 8., hétfő 17:42

A kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból

– írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az ATV Híradójának idevágó kérdéseire. A csatorna is azt firtatta, ami sokak körében felháborodást váltott ki, hogy Kásler Miklós miniszter szavai alapján mégsem kapja meg minden egészségügyi dolgozó a pluszjuttatást, a gyógyszerészek, valamint a szociális intézményekben ápolást végzők például nem részesülnek a koronavírus-járványban nyújtott kiemelkedő teljesítményért megígért bruttó 500 ezer forintban.

Arról már írtunk, hogy kétoldalas dokumentumban reagált hétfőn Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azokra a mondatokra, amiket Kásler Mikós Emmi-minisztertől idézett a Demokrata hetilap online verziója. Ebben a miniszter többek között azt mondta, hogy habár a gyógyszerészek valóban szerepeltek először a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, mert az ágazat eleve magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik.

Kásler múlt hét pénteken – egy előre meg nem hirdetett, a független sajtó meghívása nélkül zajlott sajtótájékoztatón – jelentette be, hogy július 1-jével kapják meg a  bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat  az egészségügyi dolgozók. Ez az egyszeri bérkiegészítés 160 ezer embert érint, akikről a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely még azt mondta, hogy ők az összes magyarországi egészségügyi dolgozó.

Frissítés: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közölte, megdöbbenve szerzett tudomást arról, hogy a dietetikus szakemberek nem részesülnek az egyszeri juttatásból. "Szakmai szervezetünk ezúton hívja fel Dr. Kásler Miklós miniszter úr figyelmét, hogy a dietetikusok is egészségügyi dolgozók, az orvosok, ápolók, asszisztensek, mentőszolgálat, védőnők és gyógytornászok mellett maximálisan helyt álltak, és biztosították a betegek számára az élelmezést a koronavírus ideje alatt", írták. A betegellátás nélkülözhetetlen részét képezi a táplálás, amely a COVID-19-en átesett betegek esetén is fontos szerepet játszik. Amennyiben a kormányzat minden egészségügyi dolgozó helytállását az egyszeri juttatással kívánja megköszönni tegye azt valóban minden szakember részére, beleértve a dietetikusokat is, fogalmaztak, azt kérve Kásler Miklóstól, hogy a járvány ideje alatt szolgálatot teljesített dietetikusok is kapják meg a juttatást.

Rovatok