Index Vakbarát Hírportál

A Mi Hazánk két képviselője ellen indított eljárást a rendőrség az ORÖ székházához szervezett demonstrációjuk miatt

2020. június 16., kedd 17:44 | aznap frissítve

150 ezer forintra bírságolta a rendőrség a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatóját, Árgyelán Jánost, valamint eljárást indítottak a párt két országgyűlési képviselője, Dúró Dóra és Apáti István ellen, amiért részt vettek a Mi Hazánk demonstrációján az Országos Roma Önkormányzat épületénél. A párt az ORÖ-székház elé hirdetett demonstrációt, a rendőrség azonban nem engedélyezte azt, le is zárta a helyszínt, végül néhány méterrel arrébb gyűlt össze körülbelül 100-150 ember, és tartott rövid cigánybűnözőzős beszédet a párt több tagja is. A rendőrök molinókat foglaltak le, és több embert igazoltattak, eljárásokat indítottak.

Az a néhány ember végül átvonult a Deák térre a beszédek után, hogy csatlakozzon a Deák téri késelés helyszínén összegyűlt ezres, többségében szurkolói ultracsoportokból álló tömeghez

Az Index kérdésére a rendőrség megerősítette, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság tényleg

szabálysértési eljárást indított a párt két tagja ellen,

azt viszont az információs törvényre hivatkozva nem mondták meg, hogy tényleg megbüntették-e Árgyelánt.

„Lemondtam mentelmi jogomról, miután a rendőrség két eljárást is indított velem szemben a Mi Hazánk Deák téri lincselés áldozataira történt megemlékezése miatt” – írta közleményében Dúró Dóra, akit megkérdeztünk, mi az a két eljárás, illetve melyik helyszínre vonatkozik: a Dohány utcára vagy a Deák térre. Utóbbi azért érdekes, mert míg a Mi hazánk Dohány utcai, ORÖ-székház elé szervezett demonstrációjánál többeket igazoltatott a rendőrség, és több eljárás is indult, addig a Deák téri, 2-3 ezres tömegnél nem indítottak eljárást, és előállítás sem történt: a rendőrség álláspontja szerint ugyanis a Deák és Erzsébet téri helyszíneken a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt.

Dúró az Indexnek elmondta, nem a Deák téri megjelenéséhez köthetők az eljárások. Az egyik eljárás a Dohány utcai megemlékezés miatt indult, bár ő hozzátette, azon jogilag nem is vehetett részt, hiszen a rendőrség lezárta a meghirdetett helyszínt (az ORÖ-székház előtti részt), így oda nem jutott el. A másik eljárás egy Facebook-bejegyzése miatt indult, ami egy videó, amiben a rendőrség szerint arra buzdított, hogy vegyenek részt az emberek ezen a Dohány utcai demonstráción.

A párt bejelentette, hogy Dúró és Apáti lemondanak a mentelmi jogukról. A párt szerint Árgyelánt a rendőrség a veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályok megszegése miatt büntette meg. A Mi Hazánk azt állítja, hogy maszkban és a szükséges távolság betartásával gyülekeztek a résztvevők, a rendőrök viszont nem. 

Árgyelán Jánost május 28-án, még a Mi Hazánk Mozgalom demonstrációja előtt fél órával igazoltatták a rendőrök a Dohány utcában. A Mi Hazánk 18 órára hirdetett vonulásos megemlékezést az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai irodájától, amelyet azonban megközelíteni sem lehetett, mivel a rendőrség hermetikusan lezárta az utca azon szakaszát, ahol az ORÖ irodája található. A rendőrök a megemlékezésre érkezőket hazaküldték, sokakat igazoltattak, többektől elvették a zászlókat, transzparenseket, összesen 34 embert jelentettek fel. Eljárást indítottak a párt két országgyűlési képviselője, Dúró Dóra és Apáti István ellen is, akik természetesen mindketten lemondtak mentelmi jogukról, hiszen a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely eltörölné a képviselők mentelmi jogát, hadat üzenve a politikusbűnözésnek is.


– írják a közleményükben. 

Rovatok