Index Vakbarát Hírportál

Lezárult a törvényszéki belső vizsgálat a Szeviép-ügy miatt

2020. június 17., szerda 11:21

Még januárban kötelezte belső vizsgálatra a Szeviép-ügyben másodfokon eljáró Szegedi Törvényszéket az Országos Bírósági Hivatal elnöke, miután a Pestisrácok.hu azzal állt elő: a Szeviép-ügy felmentő ítéleteit hozó bírói tanács egyik tagjának, Nové Ágnesnek az építőiparban van családi vállalkozása, és akárcsak a Szeviép, az ő vállalkozása is kapott önkormányzati megbízásokat.

Az ügyészség vizsgálata lezárult: eszerint a Szeviép-ügyben a „Szegedi Törvényszék bíráinál – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel bűncselekmény gyanúját keltő körülmény, illetőleg a közérdekvédelmi ügyészi fellépésnek nincs törvényes alapja." A vizsgálat feltárt több adminisztratív, igazgatási szabálytalanságot, ám a közérdekvédelmi ügyészi fellépés nem indokolt.

A Szegedi Törvényszék december közepén mentette fel másodfokon a Szeviép-ügy vádlottjait, bizonyíték hiányában. Az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó - már felszámolás alatt álló - Szeviép Zrt. egykori vezetőit az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság tavaly novemberben a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat ekkor öt év két hónap fogház-, a másodrendű vádlottat hat év börtön-, a harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a járásbíróság.

A törvényszék helybenhagyta a járásbíróság azon döntését, amely a hitelezők és a magyar állam a per során bejelentette polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította, azzal, hogy további két hónapra fenntartotta a vádlottak vagyonának zár alá vételét.

Márciusban arról írtunk: csődbűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza a Szeviép-ügy vádlottjaira a harmadfokú eljárásban a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség. Szegedről a belső vizsgálat miatt került Pécsre az ügy, a Kúria ugyanis kizárta a Szegedi Törvényszéket az ügy elbírálásából.

A Szerkezet- és Vízépítő Zrt. (Szeviép) csődjéről, és az ahhoz fűződő vádakról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Rovatok