Index Vakbarát Hírportál

Kásler: Félmillió forint az egészségügyben dolgozóknak, tízszázalékos emelés a pedagógusoknak

2020. július 1., szerda 14:23

170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán az MTI szerint.

Kásler Miklós a Semmelweis-nap alkalmából arról beszélt, hogy az egyszeri rendkívüli jutalomra a kormány 101 milliárd forintot biztosít. Ez az a félmillió forintos támogatás egyébként, amit még tavasszal jelentett be Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Ezt a pénzt most a kórházakban, szakrendelőkben, az egynapos sebészeti ellátást nyújtó szolgáltatóknál, a laboratóriumi ellátást nyújtó, a művesekezelést végző szolgáltatóknál, az Országos Mentőszolgálatnál, a betegszállítást végző egyéb szolgáltatóknál és az Országos Vérellátó Szolgálatnál dolgozó

Jutalmat kapnak még a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, a járási hivatalok járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozói, közreműködői, az orvosegyetemeknek azok a hallgatói, akik a járványügyi küzdelemben szerepet vállaltak, valamint a Magyar Honvédség közfeladatot ellátó, védelem-egészségügyi feladatot ellátó és védelem-egészségügyben dolgozó alkalmazottai.

Kásler szerint a félmillió forint azoknak is jár, akik részmunkaidőben dolgoznak, illetve akik szabadságon, fizetés nélküli és betegszabadságon, gyeden és gyesen vannak. Ugyanakkor azok is csak egyszer vehetik fel a rendkívüli támogatást, akik egyszerre több helyen is olyan munkakörben dolgoznak, ami alapján jogosultak a pénzre.

Az emberi erőforrások minisztere azt is bejelentette, hogy júliustól 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére.

Kásler szerint erre a béremelésre a kormány döntése értelmében minden pedagógus munkakörben foglalkoztatott kolléga jogosult.

Az MTI múlt héten még nem béremelésként, hanem „új bérelemként” hivatkozott arra, hogy a garantált illetmény 10 százalékával nő a pedagógusok fizetése. A pályán töltött idő és a végzettség függvényében 20-40 ezer forinttal lesz több a pedagógusok esetében az augusztusi fizetési számlán megjelenő összeg.

Rovatok