Index Vakbarát Hírportál

Mégis bezárhat a mártélyi kisiskola

2020. július 2., csütörtök 14:40

Mártélyról váltófutásban vitték el a 200 kilométerre lévő Emmibe a szülők azt a petíciót, amiben a helyi kisiskola bezárása ellen tiltakoznak – a döntésről még az önkormányzattal sem egyeztetett a hódmezővásárhelyi tankerület azóta lemondott vezetője. Noha hétfőn még biztatást kaptak a köznevelési államtitkártól, Maruzsa Zoltán azt is leszögezte, a határozat már megszületett.

A Csongrád-Csanád megyei község polgármestere elmondta a köznevelési államtitkárnak, hogy felvette a kapcsolatot a hódmezővásárhelyi református egyházzal, ahol azt ígérték, megvizsgálják, tudják-e biztosítani a feltételeket a fenntartói átvételhez. Maruzsa ezt nem vetette el, ezért a helyiek bizakodni kezdtek: csakhogy az egyház vezetője hétfőn jelezte, ezt mégsem tudják vállalni, írja a Promenad.hu.

Csütörtökön Putz Anita, a falu polgármestere sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről. Elmondta, az ombudsmannak jelezték az általuk gyanított jogsértést, vizsgálják az ügyet, írja a Hvg.hu. A jelentést állítólag a hétre ígérték, és amennyiben az jogsértőnek találja a döntést, akkor még van remény arra, hogy szeptembertől a mártélyi intézményben folytatódhasson a tanítás. Ha a döntés érvényben marad, a szülőknek Hódmezővásárhelyre kell járatniuk a gyerekeket, ám az önkormányzat azon fog dolgozni, hogy a 2021/22-es tanévig ismét megnyithassák az iskolát. 

Ősztől 22 gyerek kezdene az intézményben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Klub kérdésére korábban azt válaszolta: a fő probléma az, hogy a mártélyiak többsége már eddig sem a helyi iskolába íratta be a gyerekét.

 

Rovatok