Index Vakbarát Hírportál

16 új fertőzött van itthon

2020. július 16., csütörtök 08:43

16 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4279 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3156-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 528 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 45%-a budapesti. 109 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen – közölte csütörtökön a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az előző napon öt új fertőzöttről érkezett hír, elhunytról nem számoltak be.

Szerdán hatályba léptek a beutazást korlátozó szabályozások, az erről szóló kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról. Ezekről részletesen az alábbi cikkünkben írtunk. Az új korlátozások miatt szerdáról csütörtökre több mint 700 ember került hatósági karanténba, jelenleg 3701 ember.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az intézkedést vasárnapi tájékoztatóján azzal indokolta: a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat az országhatárokon kívül is, és a környező országokból, valamint az egész világból aggasztó jeleket tapasztaltak. Gulyás Gergely szerint Magyarországon az aktív fertőzöttek száma csökkent, és a további csökkenést szeretnék garantálni. 

Közzé tették csütörtökön az újabb heti eredményeket a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírusról: az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében vettek mintákat. Az eredmények alapján az NNK szerint a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony.

Szombaton Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a járvány második hullámának határához érkeztünk, hétfőn Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora pedig arról beszélt, a második hullám legnagyobb valószínűséggel szeptember után várható. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hétfőn úgy nyilatkozott, hogy hagyományos tanévkezdésre számít, de fel kell készülni arra is, hogy esetleg megint át kell majd állni távoktatásra a járvány miatt, ugyanakkor az Emmi úgy tájékoztatott, hogy akár intézményenként is dönthetnek majd a változásokról.

Közben Horvátországban és Szlovéniában szerdán közölték, hogy csaknem kétszeresével nőtt kedden az előző naphoz képest a napi új koronavírussal fertőzöttek száma.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi grafikonjainkon követheti nyomon:

Rovatok