Index Vakbarát Hírportál

Nyolc fertőzöttet regisztráltak hétfőn, nem halt meg senki koronavírus miatt

2020. július 21., kedd 08:19 | aznap frissítve

Nyolc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 4347 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlapon hétfőn. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3257-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 494 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 45%-a budapesti.

78 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 4-en vannak lélegeztetőgépen.

Szombaton nyolc nap csökkenés után ismét nőtt az aktív esetek száma (+19 fő), vasárnap ismét növekedésről számolt be a kormányzati oldal (+17 fő). Hétfőn két nap növekedés után ismét csökkent (-3 fő) az aktív fertőzöttek száma 511 emberre. Arról, hogy a tesztelés rendje hogyan változott a járvány mérséklődésével, az alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az ATV Heti napló című műsorában azt mondta, hazánkban a járványügyi helyzet miatt nem kell szigorú korlátozásokat bevezetni, de a szakértők által javasolt intézkedéseket komolyan kell venni. Támogatja Merkely Béla javaslatát arról, hogy vissza kellene térni a zárt térben (például irodákban) való maszkhasználatra. Szlávik János szerint a második hullám megelőzhető. Úgy vélte, szennyvízadatok alapján, amely pár héttel előre meg tudja jósolni a járvány várható terjedését, a következő két hétben nem várható nagyobb hullám.

A Népszava a rendőrségtől megtudta, hogy több mint nyolcmillió forintnyi helyszíni bírságot szabott ki 312 ember ellen a rendőrség május 4, vagyis a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet életbe lépése óta. Ez átlagosan bő 25 ezer forintos bírságokat jelent. A rendőrség tájékoztatása szerint emellett 771 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, 218 alkalommal pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Eközben négy új tünettel bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jelek sorát a járványügyi bejelentéseket kezelő amerikai központ, a Center for Disease Control and Prevention (CDC): orrfolyás, orrdugulás, émelygés/hányinger, hasmenés. Korábban a következő tünetek utalhattak a SARS-CoV-2-fertőzésre: hidegrázás, láz, izomfájdalom, fej-, torokfájás, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi grafikonjainkon követheti nyomon:

 Borítókép: AFP Fotós: Mark Felix

Rovatok