Index Vakbarát Hírportál

36-tal nőtt az aktív fertőzöttek száma itthon

2020. augusztus 24., hétfő 09:08

36 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 5191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 613 fő, 3695-en pedig már meggyógyultak – olvasható a koronavírusról szóló kormányzati portálon

Az aktív fertőzöttek száma 883, ami a vasárnapi adathoz képest 36 fős emelkedést jelent.

Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 59 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra, amire ezen a héten a kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta:

a legnagyobb veszély továbbra is a koronavírus-fertőzés behurcolása, ezért szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre. A kormányfő mindenkit arra kért, hogy déli irányba ne foglaljon nyaralást szeptember 1-je után, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe. A miniszterelnök szerint a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romlik a koronavírus-helyzet, ezért az a korábbi állítása, hogy Magyarország számára a legnagyobb veszélyt a fertőzés behurcolása jelenti, nemcsak, hogy érvényes, de érvényesebb, mint korábban volt.

Hétfő reggel már 23 millió 421 ember koronavírus-fertőzött volt a világban, a halálos áldozatok száma 808 ezer fölé nőtt, a gyógyultaké pedig meghaladta a 15 milliót. A top 3 legfertőzöttebb ország továbbra is az Egyesült Államok (5,7 millió fertőzött), Brazília (3,6 millió fertőzött) és India (3,1 millió fertőzött).

A WHO vasárnap kiadott ajánlása szerint a 12 évnél idősebb gyerekeknek is maszkot kellene viselniük a koronavírus-világjárvány elleni védekezésképpen, ugyanúgy, ahogy a felnőtteknek, a 6-11 év közöttieknek pedig a körülményektől függően. Az öt éven aluli gyerekeknek nem kell maszkot viselniük, összevetve a biztonság kérdését és a gyerek érdekeit a szakosított ENSZ-szervezetek szerint.

Szintén vasárnap derült ki, hogy az új koronavírus négyszer olyan gyorsan terjed a 40 év alattiak körében, mint a 65 év felettiek között Franciaországban. A francia egészségügyi miniszter helyzet veszélyes helyzet, az országban 38 gócpontról tudnak, egy nap alatt több mint 3,6 ezer új fertőzöttet találtak.

A hazai adatok részletesebben az alábbi grafikonjainkon is követhetők:

Rovatok