Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a szalkszentmártoni vadászt, aki agyonlőtte a francia turisták pásztorkutyáját

2020. augusztus 25., kedd 17:22 | aznap frissítve

Mindkét vádpont alól felmentették azt a szalkszentmártoni vadászt, aki 2016-ban egy nemzetközi kerékpárúton lőtte agyon két francia turista kiképzett pásztorkutyáját. A francia pár biciklitúrán járt Magyarországon, a kutyájukat a vadász tőlük nagyjából 30 méterre lőtte le, majd nem törődve a feléjük kiabálva futó gazdákkal elhajtott a tetemmel, és azt a Dunába dobta

Négy évvel a történtek után, a hvg.hu kérdezett rá az ítéletre, melyre a Kecskeméti Törvényszék azt válaszolta, hogy a Kunszentmiklósi Járásbíróság 2020. január 7-én a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette az állatkínzás és a rongálás vétségének vádja alól.

A vadászt a történtek után a helyi vadásztársaság elnöke és a helyi rendőrség is megpróbálta fedezni, végül állatkínzás és rongálás vétségével emeltek vádat ellene. A kirendelt igazságügyi szakértői vélemény szerint a vadász nem a szükséges és gondos körültekintéssel járt el a kutya kilövésekor, továbbá jogosulatlanul és indokolatlanul lőtte le az állatot.

A jogerős ítélet indoklásában ugyanakkor az áll, hogy a póráz nélkül elengedett kutya kikerült a gazdája látóköréből, és a vadászterületre került. „Az ügy vádlottja – aki hivatásos vadász – észlelte, hogy a kutya elől sarjfácánok menekülnek. A vádlott a helyszínen tartózkodó juhásztól megkérdezte, hogy hozzá tartozik-e a kutya, majd nemleges választ követően engedéllyel tartott fegyverével lelőtte a gazdátlannak hitt, vadat űző” állatot.  

A vadászatról szóló törvény alapján a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti a vadat űző kutyát, „ha a vad sérelme másként nem hárítható el, és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége”, ennek pedig eleget tett, a magatartása indokolt volt, és sem állatkínzást, sem rongálást nem valósított meg.

Rovatok