Index Vakbarát Hírportál

Belaruszban ötven tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség kedden

2020. augusztus 26., szerda 14:27

Országszerte 51 embert vett őrizetbe a rendőrség a keddi kormányellenes tüntetések során – közölte a minszki belügyminisztériumra hivatkozva az MTI.

A Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet szerint 15 embert Minszkben állítottak elő a hatóságok. A fővárosban az eső ellenére ezrek gyűltek össze kedden Lukasenko elnök lemondását követelve.

Lukasenko azt ígérte: a hatóságok keményen fel fognak lépni a tüntetőkkel szemben. A megmozdulásokban eddig legalább hárman életüket vesztették, és ezreket vettek őrizetbe.

Eközben a litván kormány szerdán bejelentette: azt tervezi, hogy további fehérorosz tisztségviselőket vesz fel szankciós listájára, amely így 118 fősre bővülhet. A listán jelenleg 32 név szerepel, köztük Lukasenkóé.

Miután múlt heti ülésén az EU-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy uniós szankciókat vezetnek be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen, az orosz külügyminiszter közölte, hogy tárgyalt Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettessel, és azon az állásponton volt, hogy nem szabad szankciós vagy politikai nyomásgyakorlással próbálkozni Minszk ellen.

Rovatok