Index Vakbarát Hírportál

Győztek az erdélyi kopók az Országgyűlésben

2020. november 3., kedd 17:58

Az Országgyűlés Simicskó István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP) javaslatára módosította a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényt. Az erdélyi kopók érdekében ezentúl nem minősül a vadászat rendje megsértésének a nagyvad terelővadászatán a 45 centiméternél magasabb marmagasságú kutyával folytatott vadászat. 

Az indoklás szerint a törvénymódosításra a fajtavédelem érdekében van szükség, mivel csökken az erdélyi kopó törzskönyvezett egyedszáma, 2018-ban már csak 24-et törzskönyveztek. A fajta adottságainak megőrzéséhez indokolt a munkakészségének fenntartása, nagyvad terelővadászatán történő használatának lehetővé tétele – olvasható az indoklásban.

Ezzel egy időben az állattenyésztők napjává nyilvánította az Országgyűlés szeptember 29-ét. Az erről szóló határozatot egyhangúlag fogadta el a Ház.

A képviselők Horváth István fideszes képviselő javaslatára döntöttek úgy, hogy Szent Mihály napjára, vagyis a gazdasági év fordulójára teszik ezt a napot, amikor a hagyomány szerint a pásztorok visszahajtották téli szálláshelyeikre az állatokat a legelőkről.

A határozat értelmében az Országgyűlés támogatja olyan rendezvények szervezését, kiadványok készítését, amelyek megemlékeznek az állattenyésztők áldozatos munkájáról.

Rovatok