Index Vakbarát Hírportál

EP-képviselők bírálják Dúró Dóra szavait az uniós kilépésről

2020. november 7., szombat 17:21

Dúró Dóra szerint Magyarországot fel kell készíteni gazdaságilag arra, hogy akár már 2030-ban elhagyhassa a „szakadék felé haladó” Európai Uniót. A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a napokban a közösségi oldalán arról írt, hogy „csak idő kérdése”, mikor vonják meg hazánktól az uniós forrásokat. Mindezt arra alapozza, hogy az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói az uniós költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról hoztak ideiglenes megállapodást. Ez azt is tartalmazza, hogy

az uniós források kifizetését a jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötnék.

Az erről szóló uniós viták azonban még korántsem zárultak le.

Az Index európai parlamenti képviselőket kérdezett, mit szólnak ahhoz a felvetéshez, hogy fel kellene készülni az Európai Unióból való kilépésre.

Önellentmondás, szonda és faék

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője emlékeztetett rá, hogy Dúró Dóra már a Jobbik 2009-es EP-listáján is szerepelt jelöltként, és újabb pártja, a Mi Hazánk is EP-listára tette tavaly, rögtön Toroczkai László után a második helyre.

Érdekes felvetés valakitől, aki tizenegy éve próbál bejutni az Európai Unió parlamentjébe, hogy Magyarország viszont lépjen ki az EU-ból

– tette hozzá Donáth Anna az Indexnek.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott:

a Fidesz a saját fiókpártjával, a Mi Hazánk Mozgalom politikai akcióival szondázza a magyar társadalmat, tudni akarja, hogy mely témákra hogyan reagálnak és abban meddig mehetnek el.

A szocialista politikus szerint így tettek Dúró Dóra hírhedt könyvdarálása esetében, és erről szól most az Európai Unióból való kilépés belengetése is.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a Mi Hazánk politikai létezésének szemmel láthatóan két célja maradt:

egyrészt kimondani azt, amit a Fidesz szeretne, de nem mondhat ki, másrészt a világ dolgairól, nemzeti szuverenitásról, vagy, Dúró szavaival a »saját önrendelkezésre épített önrendelkezésről« faék egyszerűséggel gondolkodó réteget megszólítani.

A jobbikos politikus ugyanakkor megjegyezte: a Fidesz statisztájának lenni hosszú távon soha sem kifizetődő, az Európa-ellenes populizmusnak pedig soha sem volt támogatottsága Magyarországon, még annyi sem, amennyi Dúró Dóra egy szem (lopott) parlamenti mandátumának megtartásához szükséges.

A Jobbik úgy gondolja, hogy Magyarország jövője kizárólag az Európai Unióban képzelhető el, ami egyszerre jelenti a demokratikus jogállam értékeinek a tiszteletét, és a nemzeti érdekek érvényesítését.

A kettő csak a Fidesz és a Mi Hazánk közös univerzumában zárja ki egymást

– tette hozzá Gyöngyösi Márton.

Rovatok