Index Vakbarát Hírportál

Covid a börtönökben: amnesztia helyett hasznos feladatot kapnak a rabok

2020. november 8., vasárnap 07:32

Tettlegesség a víruspánik miatt, falakon belüli gócpontok, ritkább beszélők – csak néhány új probléma a büntetés-végrehajtásban a Covid miatt. Amnesztia Magyarországon biztosan nem lesz a járvány miatt, védőmaszkokat viszont már elítéltek is készítenek.

Szilágyi János szeptember közepén szabadult a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézetből. A hivatalos ítélet szerint testi sértés és kiskorú veszélyeztetése miatt huszonkét hónapot kellett a rácsok mögött töltenie. A bezártságot márciusig  kiegyensúlyozottan állta, de ahogy a külvilág hírei a börtönbe is eljutottak a vírushelyzetről, a rabok egyre nehezebben viselték, hogy keveset tudnak a falakon túl zajló járványról.

Nem magam miatt aggódtam, hanem a családomért. Eleinte mindenki nyugtatta magát, hogy nem lehet baj, és egy-két hét múlva vége lesz

– számolt be a kezdeti hetek feszültségeiről az egykori rab. De ahogy terjedt a Covid–19 országszerte, úgy növekedett meg a félelem is a pálhalmai intézet fogvatartottjai között.

A feszültség végül már a tettlegességig fokozódott a rabok közt.

Sokukból előtört az agresszivitás. Aki pedig nem nyugodott le rövid idő alatt, az magánzárkába került.

Járvány a hűvösön is 

Az idős férfi elmondása szerint a zárkában ugyan nem kellett viselni a maszkot, de más közösségi terekben folyamatosan ellenőrizték azt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a börtön falain belül többféle módon hívta fel a fogvatartottak figyelmét a megelőzésre. Előadásokat tartottak számukra, az aktuális járványügyi helyzetről folyamatosan tájékoztatták az elítélteket. Ismeretterjesztő videofilm, plakát és szóróanyag is készült.

Ennek ellenére a vírus a szegedi és nagyfai börtönben is felütötte a fejét. Az akkori adatok szerint a két intézményben 93 főnél igazolták a Covid–19-fertőzést, ahol nemcsak az elítéltek, de több dolgozó tesztje is pozitív lett.

A BVOP legutóbbi, november elején kiadott nyilatkozata szintén azt igazolja, hogy a vírus az előírások betartása ellenére is jelen van a börtönökben. Tájékoztatásuk szerint a magyar büntetés-végrehajtási intézetek egy részében megjelent a fertőzés, azonban a továbbterjedését sikerült megakadályozni a vírus gyors azonosításával, majd a megfelelő megelőző, illetve járványügyi intézkedések alkalmazásával. Válaszadásuk időpontjában

69 fő COVID–19-fertőzött fogvatartott van, aki elkülönítve gyógyul, panasz- és tünetmentes, illetve enyhe tünetekkel rendelkezik.

A szeptemberben Pálhalmáról szabadult rab legnagyobb problémaként a mosószerek, tisztítószerek hiányát tartotta.

Hetenként tisztálkodásra tíz emberre egy szappan jutott

– számolt be a higiénés helyzetről Szilágyi János, aki elmondta, minden fogvatartott mindössze két darab maszkot kapott, s azok tisztítása sem tűnt higiénikusnak: 

Hetente egyszer egy vödör hipós vízben moshatta ki tíz ember azt a maszkot, ami nem volt éppen rajtuk.

Mégis, a családapa a feleségével és fiával való találkozás hiányát élte meg legnehezebben.  

Beszélő és amnesztia

Erről a BVOP az Indexnek küldött nyilatkozatában azt írja: kiemelt figyelmet fordítanak a fogvatartottak jogszabályban meghatározott kapcsolattartási jogainak érvényesülésére. A bevezetett járványügyi intézkedések következtében

személyes kapcsolattartásra továbbra sincs még lehetőség,

de igénybe vehető a skype-os, illetve a telefonos kapcsolattartási forma. Ezeket a lehetőségeket csak ritkán használta Szilágyi. Felesége a Skype használatát nem sajátította el, bonyolultnak találta, így a néhány hónap alatt mindössze pár alkalommal beszéltek, akkor is csak telefonon.

Az ilyen jellegű helyzetekben segít a Magyarországi Fogvatartottak Országos Emberjogi és Érdekvédelmi Egyesülete, noha János családja erről a lehetőségről nem tudott. Az egyesüket elnöke, Répás Győző elmondta, rendszeresen segítenek azoknak a családtagoknak, akik nehéznek találják a videotelefonos kapcsolattartást, vagy esetleg nincs hozzá megfelelő eszközük.

Ilyenkor az érintettek bejönnek az egyesület irodájába, és néhány ellenőrző adminisztratív lépést követően már lehetőségük is van arra, hogy a képernyőn keresztül találkozhassanak a szerettükkel. 

Répás Győző is megerősítette, hogy eleinte nehéz helyzet alakult ki a vírus megjelenésekor. Azt is elárulta, az egyik végrehajtási intézetben

az egyik rab pánikba esett, és megtámadta a börtönőröket.

De – ahogy fogalmaz –, ez rendkívül ritka eset. Gyakoribb volt az a helyzet, amikor a rabok, feltételezve magukon a koronavírus tüneteit, kérték, hogy orvos vizsgálja meg őket, de oda csak hosszú órákkal később jutottak el. Volt olyan eset is, hogy az orvos a gyengélkedő ajtajáig engedte csak be a tünetekkel rendelkező rabot, és ott szemrevételezés alapján próbálta megállapítani, hogy a fogvatartott vajon elkapta-e a vírust. 

Nagyjából ez idő tájt, vagyis tavasszal a világ számos országában a rabok egy részének a kiengedésével próbálták elejét venni annak, hogy a zsúfolt börtönök veszélyes járványgócpontokká alakuljanak. A megoldások sokfélék voltak a teljes amnesztiától egészen az elektronikusan felügyelt házi őrizetig, de arra mindenhol figyeltek, hogy csak veszélytelennek tartott rabokat engedjenek vissza a külvilágba.

A pálhalmai börtönben arról azonban sokáig nem is hallottak, hogy külföldön a kevésbé súlyos bűncselekményekért a fogvatartottakat kedvezménnyel vagy ideiglenesen kiengedték a börtönből. Akkor a BVOP úgy indokolta: 

Magyarországon nem indokolt a fogvatartottak büntetésük letöltése előtti szabadon bocsátása, a büntetés-végrehajtási szervezet a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve az összes szükséges intézkedést megteszi a munkatársai és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvása és a fertőzésveszély megelőzése érdekében.

A rabok is segítik a védekezést

Ahhoz, hogy az elítéltek figyelmét egy ilyen nehéz helyzetben elvonják,

a legjobb, ha hasznos feladatot kell végezniük 

– vázolja a megoldás kulcsát Répás Győző. Az ötlet alapján több intézményben napi 24 órában gyártják az egészségügyi védőmaszkokat, és a piros karanténmatricák is a rácson túlról érkeznek. 

Szilágyi János lassan két hónapja hagyta el a Pálhalmai BVI-t. Örül, hogy immár nem egy zárt térben, a rácsok közt kell aggódnia a vírus miatt, azonban úgy véli, a vírus is közrejátszott abban, hogy a családjával tönkrement a kapcsolata, amelyet nehéz lesz helyreállítania. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után reagált a BVOP, amelynek levelét az alábbiakban közöljük.  

"A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az Indexnek megküldött válaszában - és korábban többször, más médiatartalom-szolgáltatóknak - hangsúlyozta, hogy a hazai börtönök kiemelt figyelmet fordítanak a fogvatartottak és hozzátartozóik tájékoztatására. Ennek köszönhető, hogy az elítéltek megértették és elfogadták a megelőző intézkedések célját és szükségességét. Éppen ezért tettlegességre a „víruspánik” miatt nem került sor, a fogvatartottak fegyelmezetten betartják a járványügyi intézkedéseket, a kollégáinkkal együttműködnek.

A „szegényes higiénia” állítást határozottan cáfoljuk, egyben visszautasítjuk. Ajánljuk szíves figyelmébe a teljes fertőtlenítések témakörében megjelent közleményeinket: https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek/3746https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek/374https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek/3739

Szintén megismerésre ajánljuk az alábbi közleményünket, amelyben az áll, hogy az alapvető jogok biztosa az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus munkatársaival közösen személyesen is meggyőződött a Váci Fegyház és Börtönben az új típusú koronavírus-járvánnyal összefüggésben bevezetett megelőző intézkedéseink hatékonyságáról. https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek/3923

A fogvatartottak kapcsolattartása telefonon és Skype-on keresztül biztosított. A fertőzött fogvatartottak szűrése és elkülönítése továbbra is szigorú rend és protokoll szerint zajlik, ennek az eredménye, hogy 2020. szeptemberig sikerült a vírust a börtönök falain kívül tartani.

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet illető állítások kapcsán az alábbiakról tájékoztatom. Az intézet az elhelyezési részlegeken elhelyezett faliújságokon, zárt láncú televízió hálózaton, a reintegrációs tisztek - dokumentált - csoportos foglalkozásain keresztül folyamatosan tájékoztatják a fogvatartottakat a járvány aktuális állásáról, a megelőző intézkedésekről és a kapcsolattartás egyéb lehetőségeiről, a reintegrációs tisztek mellett a pszichológusok is dokumentált formában végzik a fogvatartottak érzékenyítését. Az egymás sérelmére elkövetett fegyelemsértések, bűncselekmények száma nem emelkedett az elmúlt időszakban.

A textil szájmaszkok és a zárka tisztítása, takarítása érdekében napi gyakorisággal virucid hatású fertőtlenítő szert, hetente általános tisztítószert, havonta mosogatószert biztosítunk dokumentált formában, a fertőtlenítés elvégzése a fogvatartottak feladata, melyet visszaellenőrzünk. A járvány idején hetente tisztálkodáshoz szükséges eszközöket is biztosítunk, a fürdés lehetősége a hét 5 napján biztosított. Minden fogvatartott 3 darab textil szájmaszkkal rendelkezik, azok meglétét és állapotát heti rendszerességgel ellenőrizzük, szükség esetén pótoljuk azokat. Az intézetben az egészségügyi ellátás a hét minden napján biztosított, az egészségügyi panaszt jelző fogvatartottak egészségügyi ellátása haladéktalanul intézkedünk.

Az intézet teljes körű fertőtlenítését havonta legalább egy alkalommal, szükség esetén azonnal végrehajtjuk, a fertőtlenítő takarításokat napi rendszerességgel - dokumentált - formában végezzük. A járvány elleni védekezéshez szükséges védőeszközök, fertőtlenítőszerek és eszközök az intézetben rendelkezésre állnak."

Rovatok