Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: meghalt a járványban egy húszéves fiatalember is

2020. november 12., csütörtök 13:52

A járvány Európa-szerte dúl, sajnos Magyarország sem kivétel ezalól – kezdte Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját. A tisztifőorvos ismertette, hogy 3927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 126 790 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2784 főre emelkedett.

Kórházban 6426 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos kiemelte: minden intézkedés, amelyet bevezettek, arra irányul, hogy csökkentsék a kontaktusok számát.

Tekintettel arra, hogy már nem tudható pontosan, hogy ki a fertőző személy, ezért váltak egyértelműen szükségessé a szigorú intézkedések. Ne csupán a bírságolás félelme tartson minket vissza attól, hogy betartsuk a szabályokat. Mindenkinek felelőssége van ebben! Számítok mindenkire, és számítok arra, hogy megértik és látják ezeknek az intézkedéseknek a szükségességét. Európa-szerte nagyon nagy bajok vannak. Számos ország a teljesítőképessége határához érkezett. Magyarország még egészen jó helyzetben van: az egymillió lakosra számított fertőzöttek tekintetében 10., az elhunytak számában a 15. helyen áll Európában.

– mondta Müller Cecília, hozzátéve: növekvő számokról beszélünk. A több fertőzött közül többen kerülnek kórházba, és mint mondta, ez rendkívül terheli az egészségügyi ellátórendszert. 

Ma már a magyar települések 85 százaléka érintett. Ettől függetlenül úgy vélem, úgy kell tekintenünk az egész országra, mintha mindenütt lenne fertőzött. Tehát nem jelentheti ez a szám, hogy a maradék 15 százalékában nem hordozzák a vírust, akár tünetmentesen is. Felelősek vagyunk egymásért, tartsuk be a szabályokat

– kérte a tisztifőorvos, hozzátéve: itt az idő, hogy mindenki elgondolkodjon azon, hogy a járvány kezelésében legyen társa a hatóságoknak, és mindent tegyen meg a szerettei, illetve a magyar emberek védelme érdekében. A tisztifőorvos elmondta, az elhunytak átlagéletkora 76 év, a legfiatalabb 20 éves volt.

A járvány kitörése óta ez a 20 éves fiatalember a koronavírus legfiatalabb magyarországi áldozata. Alapbetegségei között a következőket jelölték meg: epilepszia, súlyos mentális retardáció, gyermekkori autizmus, kóros lesoványodás, vérszegénység.

A tisztifőorvos elmondta, a szociális gondozók több százezer beteget, időst ápolnak körülbelül 1600 szociális intézményben. Ebből 174 intézményben vannak pozitív esetek, de csak négyszázaléknyi az előfordulási arány a gondozottak között, míg az ápolók között csak egy százalékban fordul elő pozitivitás.

Arra a kérdésre, hogy a látogatási tilalom ellenére el elehet-e búcsúzni a haldokló hozzátartózótól, a tisztifőorvos elmondta: ez az alapjog nem változott, megillet mindenkit – egyedi méltánylást követően. Az intézményeknek tájékoztató levelet küldött ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy ezek a jogok mindenhol biztosítottak legyenek. 

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: M1 / Mediaklikk)

Rovatok