Index Vakbarát Hírportál

Maradhatnak a kollégiumokban a határon túli és a külföldi diákok

2020. november 13., péntek 15:35

A digitális átállás után az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az érintettekkel egyeztetve frissítette a felsőoktatási intézmények számára kidolgozott eljárásrendjét.

Ahogy korábban többször is megírta az Index, a koronavírus-járvány megfékezését célzó kormányrendeletnek megfelelően november 11-től minden felsőoktatási intézménynek ismét át kellett állni a digitális oktatásra. A rendelet azt is kimondja, hogy a felsőoktatási intézmény kollégiumai és diákotthonai bezárnak.

Az ITM friss közleményéből azonban az derül ki, hogy

a rektor saját hatáskörben, a hallgató kérelmére, különös méltányossági okokból egyedileg dönthet a kiköltöztetés mellőzéséről.

A kollégiumban tartózkodás elsősorban a határon túli és külföldi diákok, a hatósági házikarantén-kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Ha a szakmai gyakorlat, gyakorlati képzés a digitális oktatás keretei között nem szervezhető meg, a részt vevő hallgatóknak, oktatóknak be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket (pl. maszkviselés, védőtávolság).

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium frissítette az egyetemek és a hozzájuk tartozó kollégiumok számára készült eljárásrendjét. 

Minden felsőoktatási intézménynek rendelkeznie kell a járványügyi veszélyhelyzetet kezelő intézményi intézkedési tervvel. A fenntartó minisztérium az intézkedési terveket megvizsgálja, és ha szükséges, további lépéseket kezdeményez – áll a minisztérium közleményében.

Rovatok