Index Vakbarát Hírportál

Hatástalanították az egytonnás légibombát a Kvassay hídnál

2020. december 13., vasárnap 20:50 | aznap frissítve

Nagyjából egy órán belül hatástalanították a katonák a fővárosban, a Kvassay hídnál előkerült egytonnás légibombát.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje vasárnap este az MTI-nek elmondta: a katonák elszállítják a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítésre. Hozzátette:

A rendőrség a környéken elrendelt területzárást feloldotta.

A kommunikációs tiszt korábban beszámolt róla, hogy pénteken rendőrségi bejelentést kapott alakulatuk tűzszerészügyelete, mely szerint a IX. kerületben, a Kvassay híd és a Duna közötti zárt építési területen földmunkák során feltételezett robbanótestet találtak. A helyszínen a tűzszerész parancsnok megállapította, hogy egy második világháborús GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba került elő, amelynek orrgyújtó szerkezete élesített.

A robbanóeszköz hatástalanítását vasárnap este nyolc óra körül kezdték meg a katonák, és kilenc óra előtt be is befejezték.

tűzszerészművelet idejére a rendőrség mintegy egy kilométer sugarú körben zárta le a területet. Lezárták és kiürítették a Rákóczi hidat, a Soroksári utat a Vágóhíd utcától, a Máriássy utat a Mester utcától, a Könyves Kálmán körutat a Mester utcától, a Kvassay Jenő utat a Gubacsi úttól a Hentes utcáig, a Weiss Manfréd utat a Védgát utcától, a Kopaszi-gátat és a Duna érintett szakaszát. Ez a közösségi közlekedést és a vasút forgalmat is érintette.

A közszolgálati televízió vasárnap esti híradójában a helyszínen nyilatkozó Horváth Csaba őrnagy előzőleg azt mondta: a terület nagy hatósugarú kiürítésére azért van szükség, mert robbanás esetén a repeszek egy kilométeres távolságban is súlyos sérülést okozhatnak.

Rovatok