Index Vakbarát Hírportál

Hűtlen kezelés és vesztegetés a gyanú Bige ellen

2020. december 16., szerda 13:05 | aznap frissítve

Kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, hamis magánokirat felhasználásával és vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítják Bige Lászlót, a Nitrogénművek tulajdonosát – írja az Infostart.hu az ügyészség tájékoztatására hivatkozva.

Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője az InfoRádiónak megerősítette, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. december 15-én őrizetbe vette Bige Lászlót, és gyanúsítottként hallgatta ki.

Az InfoRádió azt is írja, hogy a Nitrogénművek tulajdonosával kapcsolatban több bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték:

Kedden az Index is beszámolt arról, hogy Bige Lászlót őrizetbe vették, feltehetően gazdasági bűncselekmények gyanújával. Az üggyel kapcsolatban szerda délelőtt írásban kerestük meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, de az alábbi választ kaptuk:

(...) megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban tájékoztatást adni.

Bige Lászlóval a Vidék Magazin decemberi számában jelent meg interjú, amelyben arról beszélt, hogy az idei év kiemelkedően jól alakult a Bige cégcsoport számára, és egyik legsikeresebb évét zárja a Nitrogénművek.

A Covid–19 ellenére növelni tudtuk a gyártást, és bővíteni a disztribúciós csatornáinkat. Földrajzilag is terjeszkedtünk, új piacokra adunk el, a jelentős exportpiacainkon pedig erősödni tudtunk. Új, vagy inkább úgy is mondhatom, hogy újrafókuszált irányaink nyugatra Ausztria és Németország, délre pedig Szerbia voltak

– fogalmazott a nagyvállalkozó a Vidék Magazinnak.

A Nitrogénművek székhelyén is házkutatást tartottak

Bige László őrizetbe vételéről közleményt adott ki a Nitrogénművek, amely megerősítette a hírt: Bige Lászlót kedden őrizetbe vették, hűtlen kezeléssel és vesztegetés elfogadásával gyanúsítják.

A Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya 2017. november 16-án házkutatást tartott a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, és ugyanezen napon házkutatásra került sor az NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is. A nyomozás azóta is tart és 3 éve nem került bírósági szakaszba. A vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása

– olvasható a Nitrogénművek közleményében.

Azt is írták, hogy a cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják.

A Nitrogénművekre és Bige Holding Kft-re pénzügyi hatása nem lehet. A cég Igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet

– tették hozzá.

Már májusban gyülekeztek a viharfelhők Bige feje felett

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, aki vagyonát a rendszerváltás után szerezte, elsősorban műtrágyagyártásból.

Májusban börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség a nagyvállalkozóval szemben. Akkor az Indexnek küldött közleményében arról írt,

„dilettáns, amatőr, semmirekellő emberek” tettek nagy erőfeszítéseket arra, hogy az állami szervek bevonásával tönkretegyék, de ez nem fog sikerülni.

A nagyvállalkozó elutasította, hogy bárkit is meg akart volna vesztegetni:

aki azt gondolná, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere akart megvesztegetni valakit, téved. Másvalaki állította, hogy ő vesztegette meg Bige Lászlót – igaz, nem kapott érte semmit –, a hatóságoknak pedig a jelek szerint nem tűnik fel, hogy mennyire is nonszensz ez

– fogalmazott Bige.

Nevetségesnek és megalapozatlannak nevezte az ügyészségi vádat, amivel kapcsolatban megjegyezte: része annak az összefüggő támadásnak, ami ellene folyik. Arra is utalt, hogy őt és családját is megfenyegették.

Rovatok