Index Vakbarát Hírportál

Kotrógéppel mentik a menthetőt a dunai olajszennyezés helyszínén

2020. december 18., péntek 12:38

6500 liter szennyezett vizet és olajat már el is szállított a helyszínről egy szakcég.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén munkába állt egy speciális kotrógép, melynek az a feladata, hogy nagy távolságból emelje ki az olajos vízinövényzetet és a szennyezett iszapot. A munkát azért kell elvégezni, hogy a szennyeződés ne juthasson ki a védett lápról, amelyre egy ismeretlen tettes múlt héten több ezer liter szennyezett motorolajat és gázolajat engedett rá.

Az olajszármazékok eltávolítása még most is zajlik a víz felszínéről a nádasnál – vákuumszivattyús olajleszedővel végzik a munkát. A leszivattyúzott több mint 10 ezer liternyi szennyezett vízből és olajból 6500 litert elszállított a helyszínről egy szakcég.

A vízügyi szakemberek talajmintát vettek a lápnál, és szerencsére úgy tűnik, hogy a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, mélyebbre nem szivárgott le.

A kármentesítés még napokig eltarthat Szigetszentmiklóson, a védett terület revitalizációja viszont évekbe telik, ugyanis a szennyezés és a szennyezett talaj kiemelése több tízezer élőlényt pusztíthatott el

Borítókép: vizugy.hu Fotós: Romet Róbert

Rovatok