Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás az Indexnek: Szappanoperákkal nem foglalkozom

2020. december 19., szombat 13:26

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője szombaton „az Európai Parlament migrációs állásfoglalása” címmel sajtótájékoztató tartott, és többek között arról beszélt, hogy

kíméletlen következetességgel zajlik a Soros-terv végrehajtása az európai és a magyar baloldal közreműködésével.

Az Európai Parlament csütörtökön fogadta el azt az állásfoglalást, amely szerint több szolidaritást várnak el az európai uniós tagállamok között a menekültüggyel kapcsolatban, és több forrás kiutalását az EU külső határain fekvő tagországoknak.

Arról is döntöttek, hogy a képviselők egy szolidaritáson alapuló eljárás létrehozását szorgalmazzák annak érdekében, hogy a menedékjogot mint alapvető jogot tiszteletben tartsák az Európai Unióban, és hogy a tagállamok egyenlően osztozzanak a menedékkérőkért vállalt felelősségen.

Deutsch Tamás többek között

„tőrőlmetszett, fekete öves bevándorláspárti” határozatokként értékelte az állásfoglalásokat.

A néppárti helyzetéről kérdeztük

Az Indexnek három kérdése volt a sajtótájékoztatón a Fidesz európai parlamenti képviselőjéhez:

  1. Mi a véleménye arról, hogy februárban visszatérhetnek-e a kizáratásának az ügyére az Európai Néppártban?
  2. Reálisnak tartja, hogy átmenjen az a néppárti frakció eljárási szabályzatát érintő módosítás, amely szerint a jövőben egész delegációkat lehetne kizárni az Európai Néppártból, nem csupán egyes tagokat?
  3. Született-e már, illetve ha nem, akkor mikor lesz döntés arról, hogy a lemondott Szájer József helyét ki veszi majd át az Európai Parlamentben?

Az európai parlamenti képviselő rövidre zárta az első kérdést, azt mondta:

bármennyire is hízelgő a számára, de a Deutsch-saga dél-amerikai, napi televíziós show-szerű eseményeivel nem kíván többet foglalkozni, már mindent elmondott ezzel a témával kapcsolatban.

A mandátumáról lemondott Szájer József helyének betöltéséről azt mondta: a teljesen világos jogi eljárás elindult, a következő hetekben fognak dönteni arról, hogy a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájáról ki vegye át a helyét. Ha ezt megtörtént, akkor tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Az Európai Néppárt frakciójának eljárási szabályzatát érintő változtatásról megjegyezte:

eljött az ideje annak, hogy a szóban kiróható döntéseket kollektíven is érvényesíteni lehessen a Néppártban.

További sajtókérdésekre még elmondta, hogy

a Néppártban szerinte nem Deutsch-ügy van, hanem inkább az Európai Néppárt jövőjéről szóló vita.

Azt is hozzátette, hogy egyáltalán nem állnak egyedül a Néppártban.

Deutsch Tamást arról is megkérdezték, mit szól Navracsics Tibornak a SpiritFM Keljfel Jancsi! című műsorában tett kijelentéseihez. Az Európai Unió volt kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa arról beszélt,

a Fidesz számára csatavesztést jelent Deutsch Tamás jogainak korlátozása az Európai Néppárt frakciójában.

Deutsch Tamás a szombati sajtótájékoztatóján kijelentette:

Navracsics Tibor egy nagyon tapasztalt európai politikus, akinek javaslataira, meglátásaira nagyon oda kell figyelni, ebben az esetben is.

Deutsch jogfosztásához vezetett a gestapós hasonlat

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője és harminckilenc társa december elején kezdeményezte levélben az Európai Néppárt frakcióvezetésénél Deutsch Tamás kizárását.

A fideszes európai parlamenti képviselő több interjúban is a Gestapo és az ÁVO gondolkodásához hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető azon nyilatkozatát, miszerint akinek nincs takargatnivalója, annak nincs is félnivalója a jogállamisági mechanizmustól.

Deutsch Tamás több levelet, illetve közleményt is írt, és bocsánatot kért vitatott megjegyzésével kapcsolatban. Szerdán azonban a néppárti képviselők csaknem 96 százaléka megszavazta a frakcióvezetés által előterjesztett határozati javaslatot, amelyben elítélték a fideszes európai parlamenti képviselő kijelentéseit, továbbá kizárás helyett felfüggesztették a jogosultságait.

Azonnali hatállyal visszavonták Deutsch Tamás jogát, hogy a képviselőcsoport nevében felszólaljon a plenáris üléseken. A fideszes európai képviselő nem képviselheti a Néppártot jelentéstevőként vagy árnyék-jelentéstevőként sem, illetve nem tölthet be olyan tisztségeket, amelyekben a Néppártot képviseli.

A néppárti frakció arra is felszólította a pártcsaládot, hogy amint a járványhelyzet lehetővé teszi, hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról. Erre várhatóan az év első pár hónapjában már sor kerülhet.

Az okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértették, hanem amikor érdekében áll, nekünk pedig nem állt érdekünkben megsértődni

jelentette ki Deutsch Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorában a néppárti döntésre reagálva. Arról is beszélt, szerinte azért nem volt szavazás a kizárási javaslatról, mert a frakció döntő többsége nem akart pártszakadást. Ha ugyanis kizárják őt, akkor a Fidesz–KDNP képviselői is kilépnek a néppártból.

Othmar Karas a Puls 24 osztrák csatornának azt mondta, hogy Deutsch Tamás kizárásának javaslata nem került le az asztalról, és legkésőbb februárban újra előveszik.

Rovatok