Index Vakbarát Hírportál

Nem csökken 180 alá a koronavírus halálos áldozatainak száma

2020. december 22., kedd 09:05

Keddre 1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 180, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8462 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 108 676 fő, az aktív fertőzöttek száma 189 230. Az aktív fertőzöttek 18, az elhunytak 20, a gyógyultak 21 százaléka budapesti. Kórházban 7124 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Egy nappal korábban 2141 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és 183, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője hétfőn bejelentette: szentestére, 

DECEMBER 24. ESTÉTŐL DECEMBER 25-ÉN REGGELIG FELFÜGGESZTIK A KIJÁRÁSI TILALMAT MAGYARORSZÁGON.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta:

Fontolják meg, meglátogatják-e idős vagy veszélyeztetett rokonaikat, mert bár a szentestét respektálják, de ez nem jelent lazítást, csak egy lehetőséget, amivel úgy kell élni, hogy a biztonságot megtartsuk.

A sajtótájékoztatón a karácsonyi intézkedésekkel kapcsolatban elhangzott: ami a magánrendezvényeket illeti, a tízfős korlátozás marad, de ahogy eddig is, a 14 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele a létszámba.

A SZENTESTÉRE VONATKOZÓ DÖNTÉSEK MELLETT ÉLETBEN MARADNAK A TILALMAK ÉS KORLÁTOZÁSOK.

Az operatív törzs hangsúlyozza: továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom.

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának forgalomba hozatalát. Ez a SARS-Cov-2-koronavírus által okozott Covid–19 elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban. A döntést Ursula von der Leyen bizottsági elnök jelentette be. Közölte: az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Magyarországon már több mint 300 ezren regisztráltak a védőoltásra, a kormány eddig 17 és fél millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az oltási terv szerint zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíti azt a levelet, amelyben  Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra.

A VÉDŐOLTÁS INGYENES ÉS ÖNKÉNTES LESZ.

A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. Időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése.

Lezárult a célzott csoportos tesztelés harmadik köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett folytak, a megjelentek kevesebb mint két százaléka bizonyult pozitívnak.

Este nyolc és reggel öt óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este nyolc óráig.

 A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva letölthető.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este hét óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel öt órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a nyolcadik osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) tíz főig megtarthatók. Temetés legfeljebb ötven fővel engedélyezett. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este héttől reggel hét óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházakban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok