Index Vakbarát Hírportál

Zöld utat adott a Pfizer és a Biontech vakcinájának az Európai Bizottság

2020. december 21., hétfő 20:18

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a Biontech koronavírus elleni oltóanyagának forgalomba hozatalát – adta hírül az MTI. Ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott Covid-19 elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban.

A döntést Ursula von der Leyen bizottsági elnök jelentette be. Közölte: az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba, így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én.

Ursula von der Leyen arról is tájékoztatott, hogy a bizottság 

további oltóanyagokat fog jóváhagyni,

amennyiben a gyógyszerfelügyeleti ügynökség hatékonynak és biztonságosnak találja őket. A következő a Moderna amerikai gyógyszeripari cég vakcinája lesz január első hetében.

Arra is kitért, hogy az EU mintegy 800 millió euróval járult hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz globális hozzáférést előirányzó COVAX kezdeményezéshez. A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy az alacsony vagy közepes jövedelmű országokba is eljusson az oltóanyag.

Von der Leyen uniós sikertörténetnek nevezte a hétfőn forgalmazásra jóváhagyott vakcina kifejlesztését. Emlékeztetett, hogy a német Biontech vállalat kilencmillió eurós uniós támogatást kapott az évek során ahhoz, hogy innovatív gyógyszergyártási technológiáját kifejlessze, és júniusban százmillió euró kölcsönt az Európai Fejlesztési Banktól kapacitásaik kiterjesztésre.

Az oltóanyag beszállítása a következő hónapokban heti rendszerességgel folyik majd. 

Az előre megrendelt 200 millió dózis uniós tagállamok közötti szétosztását a tervek szerint 2021 szeptemberére fejezik be.

Az Európai Unió gyógyszerügyi hatósága délután jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a Biontech vakcináját. Ezzel megnyílt az út az oltások elkezdésére az Európai Unión belül. Az oltásokat december 27-től lehet beadni.

Ez engedélyre még az Európai Bizottságnak is rá kellett bólintania. Ursula van der Leyen, a bizottság elnöke előzetesen azt ígérte:

Gyorsak leszünk. Valószínűleg a bizottsági döntés még ma este meg fog születni.

A Pfizer közleménye szerint mostanáig a vakcina

TÖBB MINT 15 ORSZÁGBAN KAPOTT SÜRGŐSSÉGI FELHASZNÁLÁSI ENGEDÉLYT VAGY JÓVÁHAGYÁST.

A hatósági folyamatok több országban jelenleg is zajlanak, további engedélyezések várhatók.

Müller Cecília országos tisztifőorvos előzetesen arról beszélt, hogy a Magyarországra érkező első adag oltás 3500 ember beoltására lesz elegendő. A második szállítási kör még idén megérkezhet, utána pedig folyamatos szállításra számítanak. A Dél-pesti Centrumkórházban lesz az első oltóhely.

(Borítókép: Pfizer-BioNTech vakcina Írországban 2020. december 21-én. Fotó: Danny Lawson / PA Images / Getty Images)

 

Rovatok