Index Vakbarát Hírportál

Megmenti az állam az Alföldvizet

2020. december 28., hétfő 18:20

Több mint 602 millió forintos állami támogatást kap még az idén az Alföldvíz Zrt.,  amelyet részben veszteségei rendezésére, részben béremelésre fordíthat – közölte a társaság vezérigazgatója. Nagy László elmondta: az összeget Békéscsaba város önkormányzata kapja meg címzett támogatásként.

A vezérigazgató szerint októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozóik bérét, erre 165 millió forintot fordítanak majd a kapott összegből.  

A vezérigazgató kifejtette, hogy a december eleji online közgyűlésen döntés született arról, hogy a mintegy 271 ezer részvényüket 14 ezer forintos névértékről 4600 forintra csökkentik, ezáltal megtörtént a 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítása 1,25 milliárdra. Bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Nagy László szerint a 2020-as mérlegbeszámolójuk még veszteségről fog szólni, de várhatóan újabb tőkeleszállításra nem lesz szükség. Reményét fejezte ki továbbá az iránt, hogy jövő májusig megtörténik az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának állami feltőkésítése.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő kijelentette: november elején több képviselőtársával közösen törvénymódosítást nyújtott be, hogy „igazságosabbá tegyék a víziközmű-szolgáltatók által fizetendő adót”.

A módosítás 2021. január 1-jén már hatályba is lép, ezáltal – az előzetes kalkulációk szerint – az Alföldvíz Zrt.-nek az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie.

A politikus hangsúlyozta, hogy a cég költségvetési helyzetéről továbbra is tárgyalások folynak, a tulajdonos önkormányzatok a tőkeemelést az államtól várják. Fontosnak nevezte, hogy már megállapodás van arról, hogy akárhogy is alakul a tulajdonosi összetétel, a társaság központja mindenképp Békéscsabán marad.

Hozzátette, továbbá, hogy a kormányzat szándékában áll az elavult víziközmű-hálózatok rekonstrukciója, ami véleménye szerint 2-3 éven belül el is kezdődik.

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot.

900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek.

A vízügyi átlagbér eléréséhez 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség – jegyezte meg.

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember vízellátását biztosítva.

A cégben a legnagyobb tulajdona (32,8 százalék) a békéscsabai önkormányzatnak van, a második legnagyobb tulajdonos pedig a magyar állam 28,6 százaléknyi tulajdonrésszel. 

Rovatok