Index Vakbarát Hírportál

A magyar politikusokat is sokkolták a washingtoni történések

2021. január 7., csütörtök 12:20

Világszerte megütközést keltett, hogy a demokrácia egyik fellegvárának tartott Egyesült Államok fővárosában, a washingtoni Capitolium elfoglalásával támadás érte az amerikai demokráciát. A világ minden részéről elítélték az eseményeket, a magyar politika is reagált az amerikai Kongresszus épületében történtekre.

A kormánypárti politikusokat sokkolták az amerikai képek

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert, a Fidesz alelnökét sokkolták a Capitoliumból érkező felvételek.

A demokráciát a választásokat megelőzően, azok alatt és utána is biztosítani kell

– írta ki a Twitterére.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a tőle megszokott módon, rövid Facebook-bejegyzésben kommentálta a Capitolium elfoglalását:

Előbb Black Lives Matter,

most meg Nothing Matters.

United States of Anarchy.

Ennyi

– írta a közösségi oldalán.

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselőt, a KDNP frakciószóvivőjét szintén megdöbbentették a hírekben megjelenő szomorú képek.

Az erőszak soha nem lehet válasz

– szögezte le a Twitteren.

Gyöngyösi „érdekes hasonlóságokat” vél felfedezni

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a zavargások és halottak annak a politikának az eredménye,

amit Orbán példaképe, Donald Trump leköszönő amerikai elnök folytatott azzal, hogy előre megkérdőjelezte a választások tisztaságát, majd azóta sem volt hajlandó elismerni vereségét.

A jobbikos politikus azt a következtetést vonta le, hogy néhány kormányoldali megszólalás, illetve Kövér László szereplései „érdekes hasonlóságokat” mutatnak Amerikával.

Ezek a fideszesek ugyanis már most megpróbálják megkérdőjelezni a 2022-es választások eredményeit, és a legképtelenebb rágalmakkal illetik az ellenzéket

– fogalmazott Gyöngyösi, Facebook-oldalán és azt is hozzátette: valószínűleg azért, mert „már érzik, hogy bukás vár rájuk”.

Kunhalmi: A demokrácia semmibevételét jelenti

Kunhalmi Ágnes elfogadhatatlannak nevezte, hogy tüntetők törtek be az amerikai Kongresszus épületébe. Az MSZP társelnöke szerint ez a demokrácia értékeinek a semmibevételét jelenti.

Semmilyen eszköz nem megengedett arra, hogy a választásokon kinyilvánított népakaratot megváltoztassák. Ilyen cselekményt csak olyanok követnek el, akik diktatúrát vagy legalábbis autoriter rendszert akarnak bevezetni. Mi, magyar demokraták teljes mértékben szolidárisak vagyunk azokkal, akik az amerikai demokrácia történelmi értékeit védik

– fogalmazott a Facebook-oldalán.

Gyurcsány: Ezt hozza az emberekre a narcisztikus populizmus

Drámai órák tanúja a világ – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Amerikát szoktuk a földkerekség legerősebb demokráciájának tartani. Tegnap ezt a demokráciát támadta meg pár ezer állampolgára indulattal, erőszakkal

– írta a Demokratikus Koalíció elnöke. Hozzátette: szerinte Donald Trump elnöksége fontos örökséget hagy maga után, annak megértését, hogy

a nacionalista, narcisztikus populizmus mit hoz az emberekre. 

Gyurcsány Ferenc szerint Trump ennek a populista világnak a legbefolyásosabb embere volt, most pedig éppen ő buktatja meg azt. 

Nem lehet állandóan ellenséget keresni, az embereket folyamatosan harcba hívni, így a nemzetet megszakítani, mert az emberek egy része a végén hazafias meggyőződésből megy neki saját nemzetének

– fogalmazott. Amerikának azt kívánta, hogy legyen újra a világ legerősebb demokráciája, és vállaljon sokkal több felelősséget a világ iránt, mert „ha így lesz, akkor nem volt hiába sok év küzdelem”.

LMP: Le kell váltani a populista magyar kormányt

Az LMP elítéli az erőszakot és elutasítja a hatalom megdöntésére irányuló erőszakos cselekedeteket. A párt társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté szerint megdöbbentő események zajlottak az Egyesült Államokban.

De az is legyen világos mindenki számára, hogy ide vezet a populista jobboldali, »konzervatív« politika. Annak, ahogy Donald Trump amerikai elnök tevékenykedett az elmúlt években, elkerülhetetlen végkifejletévé váltak a tegnapi események

– írták közös közleményükben.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté azt is hozzátette: bebizonyosodott, hogy

akik konzervatívként csak az uszítás politikájában hisznek és megkérdőjelezik mások nemzethez való tartozásának jogát, valójában semmilyen demokratikus hagyományt, intézményt és értéket nem tisztelnek.

Az LMP szerint 2022-ben le kell váltani „a Trumphoz hasonló populista, demagóg magyar kormányt”, az ellenzék pártjai pedig ezen dolgoznak.

Jávor aggasztónak látja a magyar helyzetet is

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója, volt európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán azt írta:

Azzal, ami az Egyesült Államokban történik, minden kétség eloszlott azzal kapcsolatban, hogy ez az egész globális jobboldali populista, alt right mozgalom merre tart, mik a céljai, mik az eszközei.

Jávor Benedek szerinti „világos”, hogy

mindaz, amit Trump, Orbán, Bolsonaro, Kaczynski a hatalomban, Le Pen, Wilders, Salvini és mások pedig hatalmon kívül képviselnek, a belső logikája szerint nem fér össze a demokratikus intézményekkel és eljárásokkal.

Azt is írta, hogy a magyar helyzet is „aggasztó”,

mert itthon a független intézmények, a fékek és ellensúlyok, a közigazgatás politikai megszállása összehasonlíthatatlanul előrébb jár, mint Amerikában.

Cseh Katalin: Békére van szükségünk Magyarországon is

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint drámai és szívszorító képsorokat lehetett látni a demokrácia egyik őshazájának számító Amerikában.

Láthattuk, hogy hová vezet az, ha valaki a hatalmát arra használja, hogy egymás ellen fordítja az embereket, leépíti a demokratikus intézményrendszert és semmibe veszi a szabályokat, nem fogadja el azt, ha egy szabad és tisztességes választás során vereséget szenved

– fogalmazott a momentumos politikus Facebook-oldalán.

Szomorúnak tartja, hogy világszerte mennyire eldurvult a közbeszéd, és milyen károkat tudnak okozni a populista vezetők. Cseh Katalin hozzátette: Joe Bidennek békét és megnyugvást kell hoznia, helyre kell állítani a közbizalmat a demokratikus intézményrendszerben.

Ugyanígy békére és nyugodt hangra van szükségünk Európában és Magyarországon is

– tette hozzá.

(Borítókép: Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét. Fotó: Jim Lo Scalzo / MTI / EPA)

Rovatok