Index Vakbarát Hírportál

A Zsima üdvözölte Orbán kiállását a kóser vágás mellett

2021. január 7., csütörtök 14:06

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) megköszönte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bírálta az Európai Bíróságnak azt a döntését, amellyel az jóváhagyta a kóser vágás betiltását – írja az MTI. 

A Zsima közölte:

nagyra értékeli a kormányfő kiállását a zsidó vallási hagyományok mellett.

Az egyesület emlékeztetett: az, hogy Európai Bíróság december végén jóváhagyta a kóser vágás tilalmát lehetetlenné teszi a zsidó vallási előírások megtartását. Emiatt az egyesület a bíróság döntését „nem kellőképp átgondolt, offenzív" döntésként értékeli – emelték ki.

A Zsima üdvözli Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor markáns elítélő kritikáját a kóser vágás betiltása vonatkozásában, egyben nagyra értékeli a kormányfő kiállását a zsidó vallási hagyományok mellett

– írták. 

Hozzátették: az egyesület megérti, hogy a kóser vágás állatjogi kérdéseket is felvethet, de „a zsidóság szigorú törvényeit felforgató" tilalommal csorbul a vallásszabadság joga.

A közleményben idézték a miniszterelnököt is, aki azt mondta: „kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene."

Rovatok