Index Vakbarát Hírportál

Milliókat gyűjtöttek a segélyszervezetek a horvátországi károsultaknak

2021. január 11., hétfő 16:30

Már 12 millió forint érkezett a horvátországi földrengés utáni újjáépítés támogatására a január elején indított adománygyűjtési akcióban – adta hírül a gyűjtést még január elején indító Ökumenikus Segélyszervezet.

A közlemény szerint a célzott gyűjtés

január végéig tart, a 1353-as adományvonalra indított minden hívás és SMS 250 forint felajánlást jelent.

Aki nagyobb összeggel kíván csatlakozni az összefogáshoz, az megteheti online, bankkártyás adományozással is a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon, a közleményben “Horvátország” megjelöléssel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az összeggel a Sziszek-Monoszló megyében található Glina település középiskolájának újjáépítésébe kapcsolódik be. A glinai középiskolába 197 diák jár, akik jelenleg nem tudják folytatni tanulmányaikat, mert az intézmény súlyosan megrongálódott.

Ugyancsak egy hónapos gyűjtést indott a horvát károsultak megsegítésére a Magyar Református Szeretetszolgálat is, emellett a Baptista Szeretszolgálatnak is lehet adakozni. Utóbbiak már a második segélyszállítmányt juttatták el az érintetteknek január 9-én Petrinjába. A Jópásztor Alapítvány 5 millió forintos támogatása mellett elsősorban sátrakat, áramfejlesztőket, fertőtlenítő és higiéniai szereket, tartós élelmiszert, ruhaneműt vittek. Emellett a magyar segélyszervezet munkatársai igyekeznek majd lakhatóvá tenni azokat a házakat, amelyek megsérültek ugyan a földrengésben, de a helyi hatóság menthetőnek ítélt.

A most helyszínre érkezett csoport a tervek szerint egy hétig marad a térségben, s folytatja az évek óta tartó együttműködést a helyi, horvát segélymunkásokkal, segédkezik a legsürgetőbb helyreállítási munkálatokban, adományokat oszt, felmérést végez és kidolgozza, megteremti a tartós segélyezés további feltételeit, részben egy helyi, petrinjai logisztikai bázis működtetésével – derül ki a szeretetszolgálat közleményéből. 

Rovatok