Index Vakbarát Hírportál

Több segélyszervezet is gyűjt adományokat a horvát földrengés károsultjainak

2020. december 31., csütörtök 17:28

A horvátországi földrengés károsultjainak több magyar segélyszervezet is adománygyűjtést indított. A Magyar Református Szeretetszolgálat csütörtökön egyhónapos országos adománygyűjtést hirdetett. Közleményükben azt írták:

Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke arról tájékoztatta a szeretetszolgálatot, hogy a károsultaknak leginkább anyagi támogatásra lenne szükségük.

Juhász Mártont, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a földrengés legnagyobb károsultja Petrinja városa a Sziszek-Monoszló megyében, ezért a Sziszeki Egyházmegyén keresztül nyújtanak anyagi segítséget, és az újjáépítési munkálatokat támogatják adományukkal.

Az adományokat 2020. december 31-től 2021. január 31-ig online átutalással az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint banki átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank) bankszámlaszámára lehet eljuttatni. A közlemény rovatban kérik feltünteni: „horvát földrengés”.

A magyarországi Baptista Szeretetszolgálat csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy egy tonna tartós élelmiszerrel, téli ruhával, generátorral, gyermekjátékokkal segítik a károsultakat. A Horvát Baptista Szeretetszolgálat az adományokat a földrengés sújtotta területen kialakított logisztikai bázisáról juttatja el a rászorulóknak. A katasztrófa által érintett családok megsegítésére folytatja a gyűjtést a Baptista Szeretetszolgálat.

A felajánlásokat az alábbi bankszámlára várják „horvát földrengés” közleménnyel: Unicredit Bank 10918001-55555555-55555555. A baptista adományvonal, az 1355 tárcsázásával hívásonként 300 forinttal lehet támogatni a horvátországi segélyakciót, valamint az interneten lehetőség van online adományozásra is.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése közleményben kérte az oktatókat, dolgozókat, valamint jelenlegi és egykori hallgatóikat, hogy a Vöröskereszten keresztül támogassák a földrengés károsultjait. Felvették a kapcsolatot partneregyetemükkel, a Zágrábi Egyetemmel is, amelynek petrinjai tanárképző karát is érintette a katasztrófa.

A hétfő óta tartó horvátországi természeti katasztrófának már hét halálos áldozata van. A térségben 3500 ház sérült meg a hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi 6,3-as erősségű főrengésben. Az utórengések folyamatosak, az elmúlt három napban több mint nyolcvan földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat.

Rovatok