Index Vakbarát Hírportál

A Momentum és az LMP már biztosan összecsap az előválasztáson

2021. január 14., csütörtök 12:37

Szegeden, Orosházán és Budapesten is az ellenzéki előválasztásra ajánlott országgyűlési képviselőjelölteket mutatott be a Momentum.

A párt szerint

új politikusokra, új gondolatokra és egy új irányra van szüksége Magyarországnak.

indítják jelöltként.

Ami érdekessé teszi a Momentum bejelentését, hogy Budapest 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében már hónapokkal ezelőtt hivatalosan is jelezte az LMP, hogy Csárdi Antal országgyűlési képviselőt indítják.

A 2018-as országgyűlési választáson Csárdi legyőzte a kormánypárti jelöltet, Hollik Istvánt. Igaz, akkor az MSZP–Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta, a Momentum jelöltje, Fekete-Győr András, és az azóta megszűnt Együtt párt elnöke, Juhász Péter is visszalépett.

Az LMP-s Csárdi Antal és a momentumos Gelencsér Ferenc indítása azt jelenti, hogy 

Budapest 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében már biztos ellenzéki előválasztásra lesz szükség.

Azt is tudni lehet már, hogy Budapest 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében – ahol a Momentum Hajnal Miklóst indítja – a 2018-as választás kormánypárti győztese, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem indul, helyette Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár mérettetheti meg magát a Fidesz–KDNP egyéni jelöltjeként.

Korábban Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette, hogy nem indul újra a Budapesti 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületben, ahová a momentumos Berg Dániel bejelentkezett jelöltként.

A Budapest 10. és 18. sz. egyéni választókerületekben azért is figyelemre méltóak a Momentum bejelentett jelöltjei, mert három évvel ezelőtt előbbiben Szabó Tímea (MSZP–Párbeszéd), utóbbiban Molnár Gyula (MSZP–Párbeszéd) nyert mandátumot.

Előválasztáson dönthetnek az ellenzéki jelöltekről

Az ellenzéki együttműködés pártjai (Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd) közül eddig az LMP jelentette be hivatalosan is több jelöltjét, a Demokratikus Koalíciónak pedig egy olyan kiadványa került nyilvánosságra, amely szerint már megvannak a párt budapesti jelöltjei. Hivatalos bejelentés még nem történt.

A pártok deklarálták, hogy mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös listával indulnak a 2022-es országgyűlési választáson. Abban is egyetértenek, hogy az előválasztás egy legitim formája a közös ellenzéki jelölt kiválasztásának.

Rovatok