Index Vakbarát Hírportál

Majdnem ezer magyar katona vett részt külföldi kiképzésen

2021. január 14., csütörtök 15:22

163 tiszt és 800 altiszt vett részt külföldi képzéseken az utóbbi évek során – tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A tárca – vélhetően az Orbán Gáspár kiképzéséről csütörtökön megjelent hírekre reagálva – közleményében azt is leírta, hogy „visszautasítják a baloldali képviselők vádjait, és természetesen nekik, gyermekeiknek is ugyanolyan lehetőséget biztosít a honvédséghez való jelentkezésre, mint bárki másnak”.

A HM közleménye szerint egyébként a katonák kiképzése, át- és továbbképzése kiemelten fontos a Magyar Honvédség számára, és része a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. 

Ennek keretében az elmúlt években 163 magyar tiszt vett részt különböző kiképzéseken a világ számos országában. 

Ezen kiképzéseknek nemcsak az a céljuk, hogy minél több katona számára nyújtsunk lehetőséget, de a NATO szövetségi rendszerében elvárás is – emelték ki.

Harcászati szintű képzésen, kiképzésen 84 tiszt és mintegy 800 altiszt, hadműveleti szintű képzésen 25, míg stratégiai szintű képzésen 54 tiszt vett részt.

„A jól kiképzett katona jelenti minden erős, ütőképes, jól működő hadsereg alapját” – hangsúlyozták, hozzátéve: a nemzetközi képzések nemcsak a magyar haderő számára fontosak, de elengedhetetlenek a NATO szövetséges rendszerén belüli együttműködési képesség biztosításához is.

Rovatok