Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor visszaigazolt

2021. január 21., csütörtök 21:22

Varga Judit a Facebook és a Twitter „visszás” kereskedelmi gyakorlatáról egyeztetett kedden a Gazdasági Versenyhivatal elnökével. Az igazságügyi miniszter szerint a közösségimédia-szolgáltatók titokban, politikai céllal korlátozzák a profilok láthatóságát.

A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van

– írja közösségi oldalán az igazságügyi miniszter. 

Kanyarban tehát a magyarországi szabályozás. A Facebook-ellenes harc nyertese a Hundub lehet, amely cenzúramentes közösségi élményt ígér a felhasználóknak. Mivel a magyar alternatíva indulását a kormánypárti sajtó harangozta be elsőként, sokan afféle NER-bookként tekintenek a Hundubra.

Noha a közösségi platform december közepéhez képest megduplázta felhasználóinak számát 40 ezerről 80 ezer regisztrált felhasználóra, mégis kiszállt a vállalkozás tulajdonosai közül a belize-i offshore-paradicsomban bejegyzett Murmurati Limited, így az egyetlen tulajdonos Pál Csaba maradt, aki a közösségi finanszírozásban látja a Hundub jövőjét.

Pál Csaba elmondása szerint a befektető kiszállása nem jelenti a Hundub végét. A közösségi platform Androidon és iOS-en elérhető applikációjának fejlesztése már úton van, de a befejezéshez a felhasználók adományait várják.

Hogy mi is az Hundub, és mi hiányzik a közösségi platformról, arról korábban részletesen is beszámoltunk.

Ilyen lesz a jövő Hundubja 

A tulajdonos azt mondta az Indexnek, hogy új dizájnelemekkel és új szolgáltatásokkal szeretnék erősíteni a Hundubot, a tervek között az élő videófunkciót emelte ki. Elmondása szerint többféle vizuális felület közül választhatnak a felhasználók, ami jelenleg csak régi Facebook-külsővel és sötét módban érhető el. Pál Csaba tervei között egy olyan felület is szerepel, amely a vakokat és a gyengénlátókat segítené az olvasásban.

Látok potenciált a magyar közösségi platformban, hiszen a számok magukért beszélnek. Durván öt hét alatt 80 ezer embert tudtunk megmozgatni, ez engem is meglepett. Biztos vagyok benne, hogy több százezres követői bázis épül ki pár hónap alatt.

Pál Csaba szerint az a Hundub legnagyobb előnye a Facebookkal szemben, hogy foglalkozik a felhasználókkal és az ő problémáikkal.

Azzal, hogy van nálunk egy olyan funkció, hogy kapcsolatba lehet lépni a tulajdonossal, tetszik a felhasználóknak, ahogy az is, hogy nálunk nem egy robot, hanem valós személy foglalkozik adott problémával.

A másik előny a cenzúramentesség.

Csak azért, mert valaki leírja a gondolatát valamiről, nem töröljük. Ez a másik nagy húzóerő, amire azt mondják: pozitív. A Facebook korántsem ilyen megengedő.

Pál Csaba azt mondja, őt nem érdekli a politika. Így nem is tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy a jobb- vagy baloldali felhasználók regisztrálnak nagyobb mértékben a közösségi oldalra. Szerinte az átláthatóság és a következetesség miatt vonzó közösségi platform az övék, ezért jobb, mint a Facebook. 

Mások szerint

Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő szerint a Facebookkal rendszeresen harcot vívó kormány a Hundubra váltaná le az első számú közösségi oldalt. A közösségi platformra Orbán Viktor is feltöltötte magát. Igaz, a Hundubon nem lehet lájkolni oldalát, csak ismerősnek tudjuk jelölni a miniszterelnököt, aki a Messenger-funkció szerint két hete jelentkezett be legutóbb, de e sorok szerzőjét már visszaigazolta ismerősként. 

Varga Judit azt mondja, a Facebook korlátozza közösségi oldalának elérését. Szerinte a globális techcégek eddig csak a vélemény- és szólásszabadságot korlátozták, de az Amerikában látható ideológiai hadjárat bizonyítja, hogy az emberek akár ki is kapcsolhatók az online térből. Tervben van az összeurópai szabályozás, de az igazságügyi miniszter arra nem tért ki, hogy miért vált ennyire sürgetővé a magyarországi fellépés a Facebookkal, illetve a Twitterrel szemben.

Több mint 5 millió magyarországi felhasználója van a Facebooknak. Hazai politikus nem létezhet Facebook-oldal nélkül, így Varga Judit is kénytelen a Facebookon harcolni a Facebook kereskedelmi gyakorlatával szemben. Digitális szakértők szerint ugyanakkor a 25 év alattiak körében a Facebook-szerű posztolgatás már elavult és ciki. Őket inkább az Instagram érdekli, amely jobb vizuális élménnyel és kevesebb információval traktálja a felhasználókat.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok