Index Vakbarát Hírportál

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma elutasítja az egyetemi modellváltást

2021. január 26., kedd 10:35

A szervezet közleményében azt írja, hogy 

az egyetemek alapítványba szervezése láthatóan nem vezet a felsőoktatás minőségének javulásához,

az eddig alapítványba szervezett egyetemek esetében ilyen változás nem tapasztalható.

Hozzáteszik: a nemzetközi rangsorok szerint az Európai Unió legjobb egyetemei állami fenntartásúak. A kormány sosem tette nyilvánvalóvá, miért tart sikeresnek egy olyan modellt, amely a többi kontinentális jogrendszerben sem került az élre.

Az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban a vezető egyetemek ugyan magánvagyon kezelésén alapulnak, de a Magyarországon kialakítani kívánt rendszernek nincs ezekhez köze

– közölte a szervezet.

Véleményük szerint

a korábbi példákból jól látható, hogy a manőverek célja az egyetemek állami ingatlanvagyonának magánkézbe való átjátszása. A másik nyilvánvaló cél, hogy a mindenkori választások eredményétől függetlenül a hatalom jelenlegi birtokosai ezekbe a kuratóriumokba menthessék át befolyásuk egy részét. Mindez jól látható abból, hogy az eddig átalakult egyetemeket irányító kuratóriumokban az egyetemek profiljában jártas szakemberek kisebbségben vannak, vagy kifejezetten hiányoznak.

Mint írják,

az Akadémiai Dolgozók Fóruma továbbra is mindent megtesz az átalakításokhoz kötődő visszaélések feltárásáért, az ezt biztosító megoldásokról hamarosan tájékoztatjuk a közvéleményt.

Rovatok