Index Vakbarát Hírportál

Félezer alatt a napi fertőzöttek száma, már majdnem 150 ezer embert beoltottak

2021. január 26., kedd 08:49

Keddre 459 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 113 főre emelkedett. Kórházban 3815 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. 

Eddig 149 676 fő kapott oltást, közülük 12 639 fő már a második oltását is megkapta.

Az e heti vakcinaszállítmányokkal az egészségügyi dolgozók és idősotthonok oltása folytatódik. A gyógyultak száma – amely jelenleg 244 681 fő – is folyamatosan nő, az aktív fertőzöttek száma 104 083 főre csökkent. Egy nappal korábban 844 embernél mutatták ki a koronavírust, és elhunyt 56, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 3814 koronavírusos beteget ápoltak tegnap, közülük 247-en voltak lélegeztetőgépen. Hétfőn összesen 146 695 főt oltottak be, közülük 9403-an már a második dózist is megkapták a tegnapi adatok szerint

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól 

eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).

Újabb Pfizer-vakcina szállítmányok érkeztek hétfőn és mai érkeznek. A védőoltásra már több mint egymillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

A következő hetekben újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és ezek ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is, aztán megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének megőrzése érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések, és február 1-jéig érvényben is maradnak:

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházakban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

A tájékoztató oldal szerint a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Rovatok