Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség elutasította a Demeter Szilárd elleni feljelentést

2021. január 29., péntek 18:52

Feljelentést tettek tavaly decemberben Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nagy port kavart publicisztikája ellen, amelyben a szerző Európát, Soros György gázkamrájának véli, a magyarokat és a lengyeleket pedig ezzel összefüggésben új zsidóknak nevezte. Az Origón megjelent írásban - amelyet azóta Demeter Szilárd kérésére töröltek - az állt többek között, hogy  

Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.

A Népszava azután kereste meg a BRFK-t, miután a Demokratikus Koalíció politikusa, Arató Gergely írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, amelyben a politikus azt kérdezte:

Kimeríti-e a büntető törvénykönyv 333. paragrafusában szereplő bűntettet, a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását? 

Polt Péter az ügyészség oldalán válaszolt Arató Gergelynek. A legfőbb ügyész azt írta, hogy a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította  a BRFK-nak. 

A nyomozó hatóság feladata annak a megítélése, hogy Demeter magatartása „bűncselekmény gyanúját kelti-e és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye

A Népszava úgy tudja, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a feljelentést elutasította. A szűkszavú válaszból az nem derül ki, hogy miért maradt el a nyomozás - írja a lap. 

A botrány kirobbanása után, 2020 novemberében Demeter Szilárd az írta,

függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm.

Rovatok