Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István már tudja, hogyan kellene rövidíteni a kijárási tilalom idejét

2021. január 30., szombat 13:32

Ujhelyi István. Az MSZP-s EP-képviselő úgy fogalmazott, lazítani akar, nem lázítani, nem esztelen és idő előtt nyitást szorgalmaz, hanem átgondolt és észszerű döntéseket, amelyek könnyítést adhatnak a gazdaságnak és a pszichés terhelés alatt lévő társadalomnak is.

A politikus hétpontos javaslatcsomaggal állt elő, amely szerinte a társadalom és a gazdaság érdekét szolgálná. Ebben a szabadtéri látványosságok (például állatkertek, vadasparkok, szabadtéri kalandparkok, jégpályák) esetében a teljes zárlat azonnali hatályú feloldását javasolja, a megfelelő létszámkorlátozás és járványügyi előírások, így például a kötelező maszkviselés betartása mellett.

Ujhelyi István rámutatott, hogy Magyarországon csaknem hatszázezer ember megélhetése függ az ágazat működésétől, a legtöbb érintett pedig mára elérte a tűréshatár szélét. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az esztelen korlátozások több kárt okoznak, mint amennyi hasznos hoznak a védekezésnek, ezért bizonyos területeken a jelenleg hatályos szigorítások mindenképpen közös átgondolásra érdemesek. 

Azonnali egyeztetést javasolt a színházak, mozik, cirkuszok, könyvtárak és múzeumok fenntartóival is, ha vállalják a szigorú és ellenőrzött maszkviselésre, létszámkorlátra, és távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását, hogy fokozatosan nyitni tudjanak.

A politikus hangsúlyozta, hogy bizonyos járványügyi korlátozások további betartásával mindenképpen kisebb lesz az adott kulturális intézmény bevétele, de így is lehetősége nyílik arra, hogy a rezsit vagy bérleti díjat legalább részben fedezni tudják.

A kijárási tilalom jelenleg hatályos este nyolc órai határidejét kitolná, legalább egy, vagy két órával,

ezzel párhuzamosan pedig a boltok nyitva tartását is meg lehet hosszabbítani és így csökkenthető a járványterjedés szempontjából veszélyes vásárlói tömeg a kijárási tilalom előtti utolsó órákban. 

Ujhelyi István véleménye szerint egy szigorú protokoll mentén az egészségügyi előírásokat betartó szállodák újra fogadhatnának korlátozott számú vendéget, az éttermeknél pedig mielőbb engedélyezné a teraszok megnyitását, valamint megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással az újbóli vendégforgalmat.

Rovatok