Index Vakbarát Hírportál

Árad a Tisza, nagy mennyiségű kommunális hulladékot hoz a víz

2021. február 5., péntek 20:19

Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, amelynek kiszedése pénteken megkezdődött – tájékoztatta az MTI-t az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában átlagosan 1-4 milliméternyi csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon, ezzel együtt kommunálishulladék-szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára.

A kameraképek és gátőrök szerint péntek reggel az ukrajnai Rahónál percenként 1-2, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél percenként 30-40 kommunális hulladék érkezett, míg a Szamos folyón Csengernél percenként 60-80 jön.

A nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök délben harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A kárelhárítást végző úszóműparkot csütörtökön a vásárosnaményi hídhoz irányították, és részleges folyamzárat kezdtek felállítani.

A hulladékot péntek délelőtt kezdték kiszedni egy magyar fejlesztésű géplánccal, a munka váltott műszakban, folyamatosan zajlik. A hulladékot a híd lábánál kiépített úgynevezett vízminőségi kárhelyen válogatják, és a darabolását is elvégzik.

Rovatok