Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: 94 halott, több mint százezren már a második oltást is megkapták

2021. február 9., kedd 08:55

1079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 378 734 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 249 főre emelkedett – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 283 282 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 203 főre csökkent. 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. 

Egy nappal korábban 1160 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Hétfőre 65, többségében idős, krónikus beteg halt meg. Kórházban 3717 beteget ápoltak, közülük 295-en voltak lélegeztetőgépen. 

Mivel az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltást lezajlott, így február 4-e óta oltják a regisztráltakat, azok közül is a legidősebbeket. A kormányzati oldal tájékoztatása szerint eddig

291 396 főt oltattak be, közülük 110 395-en már a második oltást is megkapták.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján azt mondták, hogy a kórházi oltópontokon az orosz Szputnyik V vakcinát fogják használni, mert azt könnyebben tudják tárolni. Háromezer embert ezzel be is tudnak oltani. Egyébként az orosz vakcinából 2 millió adagot kötött le a kormány, ezeket több ütemben szállítják majd Magyarországra.

A védőoltás ingyenes és önkéntes. Az Orbán-kormány arra kéri a lakosságot, aki szeretné magát beoltatni, az mindenképpen regisztráljon. Ezt online, a vakcinainfo.gov.hu oldalon és postai úton is meg lehet tenni. A védőoltásra már kétmillióan regisztráltak.

A korlátozások egyelőre március 1-ig érvényben vannak. Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy addig lazításra nem is nagyon lehet számítani, amíg nincs tömeges oltás. Gulyás Gergely ugyanakkor arról beszélt a csütörtöki Kormányinfón, hogy február 15-én lesz nemzeti konzultáció a nyitás lehetséges irányairól. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, amennyiben az új mutáns miatt nem lesz harmadik hullám, márciustól lehet készülni a lassú nyitásra.

(Borítókép: Koronavírusteszthez készül elő a Semmelweis Egyetem hallgatója a Nógrád Megyei Kormányhivatal vizsgacentrumában, Salgótarjánban 2021. január 16-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok