Index Vakbarát Hírportál

A Damjanich utcában folytathatja az Ódry Színpad

2021. február 16., kedd 13:16 | aznap frissítve

A Vas utcai ingatlan jövőjéről még nincs megállapodás, de a Magyarországi Református Egyház lehet esélyes a tulajdon megszerzésére.

Akár még örülhetne is a színházszerető közönség az SZFE megdulpázódásának, ha nem övezte volna ennyi indulat, gáncsoskodás, és kölcsönös bizalmatlanság a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi átalakítását. A szekértábor-logika mentén kettéváló színészképzésben érdekeltek azonban nemhogy nem voltak képesek megőrizni a színjátszás lényegét hordozó emelkedettséget, de konfrontációjuk egyenesen ráerősített arra a szembenállásra, ami a budapesti színházak kettéválasztását eredményezte. (2020 tavaszától a József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri működéséről már a kormány gondoskodik, míg a Thália Színház egyenesen állami tulajdonú és fenntartású színház lett.) 

A Vas utca 2/C szám alatt működő Ódry színpadot, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját színházát eddig elkerülték a főváros különböző kulturális színtereit átszövő ideológiai feszültségek. 1958 óta a színész és színházrendező szakos hallgatók művészeti laboratóriumaként működött egészen a 2020 őszén beütött koronavírus járvány okozta lezárásokig.

Maga az ingatlan egyébként 1943-ban épült közadakozásból és a Budapesti Református Egyházmegye számottevő hozzájárulásával a Keresztyén Ifjúsági Egyesület céljait volt hivatott szolgálni. 1950-ben államosították, a Vallás- és Közoktatás Minisztérium pedig az egész épületet a Színművészeti Főiskolának utalta ki.

A Magyarországi Református Egyház a rendszerváltás után, 1993-ban a kárpótlás keretében tett ugyan egy kísérletet az épület visszaszerzésére, de 1996-ban igényét elutasították mondván, hogy a használati jogát annak idején nem jegyezte be a földhivatal.

Miután kiderült, hogy a SZFE ingatlanait tulajdonló Alapítvány a VIII. kerületi, Vas utcai ingatlant el akarja adni, megindultak a találgatások. Vásárlást firtató konkrét kérdésünk megválaszolása elől azzal tért ki Szűcs Péter, a református egyház kommunikációs vezetője, hogy jelenleg is zajlik a református egyház zsinati választása, melynek keretében elöljáróikat megválasztják, ezért nem került még terítékre az SZFE ingatlanának esetleges megszerzését célzó koncepció. Ugyanakkor egy 2015-ös keltezésű levelet ajánlott elolvasásra. Ebben az egyetem korábbi rektora, M. Tóth Géza annak részleteiről ír, hogy miért gondolja az egyházhoz tartozónak a helyet, és miért szeretné felajánlani az ingatlant a református egyháznak. 

Legutóbb a városrészt irányító Pikó András polgármester emelte fel szavát, amiért az SZFE helyi intézményeit, köztük az Ódry Színpadot az egyetem új kancellárja "szétrombolja". Felháborodásának demonstrálására február 7-én "Legyen a sírjára virág" jelszóval még búcsúztatót is szervezett a Vas utcai épület elé. 

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere azonban a konfliktusban lehetőséget látva Erzsébetvárosba csábította a Vidnyánszky-féle színművészeti oktatást elutasító közösséget, azzal, hogy a FreeSZFE Egyesületnek segítséget nyújt és a Damjanich utcában felajánlott számukra egy közelmúltban teljeskörűen felújított épületet. Bár a hely eredetileg egy zeneiskola igényei szerint lett átalakítva, úgy tűnik, hogy maga az Ódry Színpad is itt élhet túl. Az egyesület egy kulturális központ kialakítását vállalta. A pályázati anyagukban az olvasható, hogy 

első lépésben a nyári időszakra egy szabadtéri-, össze-és szétszerelhető színpadot állítanának fel a  a belső udvarban és kialakítanának egy mozgatható nézőteret is Új Ódry néven.

A színpad fizikai valóságán túl a SzínMűVeletek című, az Ódry színpad színházi nevelési műhelyét is át szeretnék menteni. A hallgatók által még 2015-ben létrehozott művészeti projekt a VII. kerületi ifjúság javát szolgálná.

Eközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky-féle vezetése az új campus épület kialakítására koncentrál, a Vas utca 2/c-t már nem fogják többé oktatási, illetve kollégiumi célokra használni. Szándékaik a 2015-ös elképzeléshez való visszatérést tükrözik, lapunkat legalábbis arról is tájékoztatták, hogy jelenleg egyeztetések folynak a Vas utca 2/c épület további sorsát illetően az egyetemet vezető kuratórium és a Magyarországi Református Egyház képviselői között.

Update: Lapértesülés szerint a Free SZFE Egyesület lemondott a Damjanich utcai épület bérleti jogáról. A döntést azzal indokolták, hogy a VII. kerületi épület a politika frontvonalába került.

Rovatok