Index Vakbarát Hírportál

Ezek az ország legdrágább közvécé-felújításai

2021. február 18., csütörtök 08:17

Szombathelyen mintegy 13 millió forinttal drágult a nyilvános illemhely felújítása.

A független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos hétfőn a Vas megyei Sárváron bukkant a négyzetméterenként egymillió forintért felújított közvécére. A beruházásra szánt összeg 2020 elején még bruttó 12 millió forint volt, szeptemberre már 19 millió forint lett.

Hadházy Ákos közösségi oldalán azt írta: 

Azt hittem, az atkári piac WC-jének 500 ezer Ft/nm-es árát nehéz lesz felülírni, de tévedtem. Sárváron sikerült NÉGYZETMÉTERENKÉNT EGYMILLIÓÉRT(!!!) FELÚJÍTANI EGY VÉCÉT!

A szombathelyi közösségi illemhely drágulása azonban felmúlta a sárvári vécé felújítását is. A nyugat.hu írta meg, hogy Szombathelyen 23 millió forintból korszerűsítették a Fő tér közvécéjét. A lap beszámol arról, hogy a felújításra eredetileg 10 millió forintot szánt a városvezetés, azonban a megyeszékhelyen 23 millió forintra emelkedett nyilvános vécé felújításának költsége.

A drágulás okairól azt írták:

A talajszint alatti nyilvános vécék már húsz éve nem voltak felújítva, azóta a burkolatok, a gépészeti és villamos berendezések, vezetékek a jelentős igénybevétel miatt teljesen elhasználódtak, és a berendezést is teljesen ki kellett cserélni.

A felújított közvécét novemberben adták át. A munkálatok idején mobilvécékkel helyettesítették a Fő téri illemhelyet.

A nyugat.hu helyszíni beszámolója szerint a felújítás kifejezetten jól sikerült. Vadonatúj fehér burkolat, csillogó fémberendezés és tisztaság jellemzi a portál beszámolója szerint a nyilvános illemhelyet, amely 8–18 óráig fogadja a látogatókat.

A magyarországi közvécé-ellátottság meglehetősen szerény. A fővárosban kilencven nyilvános illemhely és mosdó jut kétmillió lakosra.

Rovatok