Index Vakbarát Hírportál

Szél Bernadett momentumos támogatással indul a választásokon

2021. február 18., csütörtök 10:49

Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, az LMP egykori társelnökét ajánlja közös ellenzéki jelöltnek Pest megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében a Momentum.

Fekete-Győr András a Budakeszin tartott sajtótájékoztatón elmondta:

Szél Bernadett bebizonyította „a macsó Orbán-rendszernek”, hogy igenis szükség van a nőkre a politikában.

Azt is hangsúlyozta, hogy ha valaki megdolgozik a képviselői fizetéséért, akkor az Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy új korszakba, új útra lépnek, a következő időszak pedig hangsúlyosan a választókerületért végzett munkáról fog szólni. A független képviselő a Momentum támogatásával kapcsolatban azt mondta, örül neki, hogy „tisztakezű politikusokkal fog együtt dolgozni”. A lehető legszélesebb kört kívánja képviselni a 2022-es országgyűlési választáson, közösségi programalkotást indít.

A bejelentés nem okozott nagy meglepetést, hónapok óta lehetett sejteni, hogy a budakeszi székhelyű választókerületben indulhat Szél Bernadett a Momentum támogatásával.

A független országgyűlési képviselő jelöltségét támogatja a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is.

Az még nem megerősített, hogy a választókerületben Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára lesz a Fidesz–KDNP jelöltje a 2022-es országgyűlési választáson.

Menczer Tamás egy korábban megosztott Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy Budakeszin lakik, a közösségi oldalának tartalmai alapján pedig igen aktív a választókerületben.

Nemrégiben a Telex írt arról, hogy Menczer Tamás lehet a kormánypártok jelöltje, de ezt a lapnak írt válaszában nem erősítette meg, hanem úgy fogalmazott:

Jelenleg a koronavírus elleni védekezéssel foglalkozom, konkrétan a vakcinabeszerzéssel, a célunk, hogy hatásos és biztonságos vakcinákkal a lehető legtöbb életet és munkahelyet megmentsük. Az Ön által felvetett kérdésben semmilyen döntés nem született, a Fideszben van egy döntéshozatali rend, ez a folyamat az év vége felé zárulhat le. Természetesen, ha valahol szükség van rám, a feladat elől nem szoktam elugrani, de ilyen fontos kérdéssel kapcsolatban a megfelelő időben kell megfontolt döntést hozni.

Tavaly novemberben az Index is úgy értesült, hogy Menczer Tamás jelöltségében gondolkodik a kormányoldal, meg is kerestük akkor, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Sajtó Főosztályán keresztül azt a választ kaptuk, hogy

Menczer Tamás, mint az operatív törzs tagja, jelenleg kizárólag a koronavírus elleni védekezéssel foglalkozik, ebben is elsősorban a vakcinabeszerzéssel.

Azt is írták, a KKM-nek nincs információja arról, hogy lesz-e váltás vagy sem Pest megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében,

de az biztos, hogy ez Menczer Tamás személyét nem érinti.

Menczer Tamás egyébként nyilvánosan nem reagált a sajtóinformációkra, pedig aktívan használja a közösség oldalát, és rendszeresen osztja meg véleményét napi politikai eseményekkel kapcsolatban.

Akár nyerhet is az ellenzék

A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP színeiben Csenger-Zalán Zsolt 30 990 szavazattal nyert egyéni mandátumot a budakeszi választókerületben.

Szorosan mögötte, 30 694 szavazattal végzett az akkor még LMP-s Szél Bernadett.

A Jobbik színeiben Császárné Kollár Tímea Annamária 5 923, a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Betlehem Csaba 1 544 szavazatot kapott. További indulók voltak még Kósa Sándor (Demokrata Párt – 602 szavazat), Gelencsér András (Munkáspárt – 337 szavazat) és Anyalai Béla (Magyarországi Cigánypárt – 121 szavazat). A Momentum jelöltje, Szemző Áron visszalépett Szél Bernadett javára.

A számok alapján esélyes lehet az ellenzéki együttműködés a választókerületben, de persze egy választás eredménye nem vezethető le pusztán matematikai művelettel.

Borítékolható volt a Momentum támogatása

Tavaly novemberben jelentette be Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs, hogy Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven frakciónak nem minősülő képviselői csoportot alakítanak. Nem sokkal később közös sajtótájékoztató keretében számoltak be arról, hogy szövetségre lépnek a Momentummal.

A stratégiai szövetségkötésükről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta:

A céljuk az, hogy a három független országgyűlési képviselő a Momentum parlamenti füle, szeme és szája legyen 2022-ig, illetve együtt fognak dolgozni azon, hogy az »Orbán-rezsimet leváltsák«.

Az már akkor is borítékolható volt, hogy a Momentum jelöltként is támogathatja majd a három független országgyűlési képviselőt.

Idén január végén a Momentum közölte, Szabó Szabolcsot ajánlják közös ellenzéki jelöltnek Budapest 17. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (Csepel és Soroksár, azaz a XXI. kerület és a XXIII. kerület teljes területét foglalja magában).

Ezt követően Hadházy Ákosra került a sor, akit Budapest 8. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (XIV. kerület, Zugló) javasol jelöltnek a Momentum. Már most parázshangulatú előválasztásra lehet számítani, mert a választókerület MSZP-s országgyűlési képviselője, Tóth Csaba is itt szeretne újrázni, és egyáltalán nem örül Hadházy momentumos ajánlásának.

Az ellenzéki együttműködés pártjai (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) korábban már megállapodtak abban, hogy mind a 106 választókerületben egy közös jelöltet állítanak. Ez történhet előválasztással vagy külön megegyezés alapján is.

Rovatok