Index Vakbarát Hírportál

A kisebb könyvkiadók is kongatják a vészharangot

2021. február 19., péntek 19:54

Levelet küldött Varga Mihály pénzügyminiszternek a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége, ebben azt kérik a tárcavezetőtől, hogy a könyvkiadás TEÁOR-száma is kerüljön fel a listára, hogy ők is igényelhessék a tízmillió forintos kamatmentes gyorskölcsönt. Ezzel biztosíthatnák a kisebb kiadók túlélését, amelyek nehéz helyzetbe kerültek a tavaly tavaszi boltzár, a könyvesbolti forgalomcsökkenés és az elmaradt könyvfesztiválok miatt.

Galambos Ádám, az MKÉSZ elnöke az Indexnek elmondta: tudják, hogy náluk sokkal nagyobb szektorok kerültek komoly bajba, de a kis- és közepes könyvkiadók szintén válságban vannak:

Harminc olyan kiadót képviselünk, amelyek elsősorban nem kommersz könyveket, nem bestsellereket adnak ki. Pont azok az események hiányoztak a forgalmunkból, amelyeket a járványhelyzet ellehetetlenített, ilyenek a könyvfesztiválok, a roadshow-k vagy a Könyvhét. Ezeknek a kiadóknak nincs akkora büdzséjük, hogy a tartalékokból pótolják a kiesést.

Galambos ismertette, hogy az egyik, általuk képviselt útikönyves kiadónál több mint 80 százalékos volt a kiesés, egy gyerekkönyvesnél pedig 60 százalék.

Az online rendelések az éves forgalom 8-10 százalékát jelentették eddig, ha ez meg is duplázódott, még mindig csak 20 százaléknál tartunk, miközben a visszaesés a legtöbb kiadónál ennél nagyobb volt. Az egyik útikönyvkiadót egy térképész működtette, neki el kellett mennie térképeket gyártani, a kiadót pedig leállítani.

Az útikönyvesek kerültek a legnagyobb bajba, ha nem lehet utazni, nem igazán fogynak az ilyen jellegű kiadványok. Galambosnak sportkiadója van, náluk azért jobb a helyzet, mert egy Michael Jordan- vagy Kobe Bryant-önéletrajz széles körben népszerű termék.

Segítene rajtuk a hitel

Az MKÉSZ elnöke szerint sok kiadónál előfordult, hogy már megvásárolták valamelyik cím jogdíját külföldről, amit ki kellett fizetni, de kinyomtatni nem tudták. Az ilyen esetekre megfelelő lehet a kamatmentes hitel.

Tízmillió forint egy kis kiadó életében sok pénz, ebből az összegből 5-6 kiadványt is lehet finanszírozni. Ha vannak kiadványok, van mit forgatni, lehet miből fizetni a következőt. Sokan közülünk csak néhány címes vagy alacsony példányszámos kiadó, de több esetben nemzeti értéket teremtenek például a verseskötetekkel és a Magyarországot bemutató útikönyvekkel.

(Borítókép: Kiszállításra igényelt könyveket gyűjt össze egy dolgozó a harkányi könyvtár épületében 2020. november 19-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok