Index Vakbarát Hírportál

Oltási rend: marad a kismamák bezártsága

2021. február 22., hétfő 15:03 | aznap frissítve

Mivel a megszokott protokoll szerint egyelőre nem vonták be őket nagy tömegben a klinikai vizsgálatokba, a kismamák egyelőre nem kaphatnak meg semmilyen koronavírus elleni vakcinát. Így viszont nem tudnak annyit mozogni, és a velük egy háztartásban élők is potenciális fertőzésveszélyt jelentenek, ha eljárnak dolgozni.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért párt frakcióvezetője ezért írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető Kásler Miklóshoz. „Megkaphatják-e hamarabb a koronavírus elleni védőoltást a terhes nőkkel egy háztartásban élők?” – tette fel a kérdést a politikus, a válasz pedig Rétvári Bencétől, az Emmi államtitkárától érkezett még a múlt héten.

Ennek értelmében nem változtat a kormány az oltási sorrenden. Ami egyébként az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozókkal kezdődött, majd a szociális ellátásban részesülők után elindult a magas kockázati besorolásba tartozók és a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. 

A prioritási sorrendet az iromány szerint a rendelkezésre álló tudományos ismeretek, a nemzetközi ajánlások, az oltásra vonatkozó információk alapján határozták meg, illetve az alapján, hogy az egyes csoportokat mennyire veszélyezteti a koronavírus.

A teljes szöveget a parlamenti irományok között lehet elolvasni.

Rovatok