Index Vakbarát Hírportál

Nem lélegezhetünk fel szombatig

2021. február 24., szerda 11:45

Országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége szombatig − tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hat városban veszélyes a levegő minősége a kis méretű aeroszolrészecskék (szálló por) tömegkoncentrációja miatt az alábbi településeken:

További tizenegy településen egészségtelen a levegőminőség: 

Ezek mellett tizenhárom település levegőjét kifogásoltnak minősítették. Javulást a meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat. Az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak.

A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel azt közölte: szerdán tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja, ez az emelkedés várhatóan péntekig folytatódik. A szombati átmeneti javulás után vasárnaptól ismét romló tendencia valószínű.

Rovatok