Index Vakbarát Hírportál

Vakcinaútlevél: nem tudni milyen következménye lesz, hogy a magyarban nem lesz oltástípus

2021. március 2., kedd 20:28

A magyar oltási igazolvány az egész unióban érvényes lesz – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Klub Híradójával. Ugyan tegnap a parlamentben Varga Mihály miniszterelnök-helyettes még korainak tartotta, hogy az MSZP azon aggódik, hogy mi lesz a határokon ingázó munkavállalókkal, ha Lengyelországhoz hasonlóan más tagállam sem fogadja el az uniós engedéllyel nem rendelkező védőoltást kapott dolgozók oltási igazolását, mára azonban változott a kormányzati álláspont.

Amint azt az Index is megírta, a hétvégén váratlan húzással módosult az oltási igazolás tartalmára vonatkozó kormányrendelet, és e szerint abban nem szerepel majd, hogy tulajdonosa melyik cég oltását kapta meg. 

Annak ellenére döntött így a kormány, hogy az állam és kormányfők pár hete abban állapodtak meg, olyan közös oltási igazolványt hoznak létre az EU-ban, amiben az oltás típusa is szerepel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke épp március elsején jelentette be, hogy még legalább három hónap kell, mire a közös digitális uniós oltási igazolványhoz szükséges technikai háttér kiépüljön. 

A kormány most az RTL-nek Angela Merkel egy korábbi, a február 26-i uniós csúcs utáni nyilatkozatát ajánlotta figyelmébe. A német kancellár ebben azt állította, hogy az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az oltási igazolványokat, amelyek egy uniós szintű megoldás révén az egész közösség területén érvényesek lesznek. 

Ugyanakkor a  csatorna érdeklődésére Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szakszóvivője elmondta, hogy a korábbi döntés szerint valóban kötelező lenne feltüntetni az oltási igazolványban a vakcina típusát, gyártóját, de még folynak az egyeztetések, így korai megítélni, milyen következményei lehetnek a magyar kormány döntésének. 

Rovatok